Republicanul Mitt Romney îl desființează pe Trump înainte de votul de suspendare în Senat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.02.2020 - 22:50

Reprezentantul de Utah, republicanul Mitt Romney a anunțat că va vota pentru suspendarea președintelui Donald Trump în Senat, devenind primul republican care a rupt rândurile cu partidul său.

SHARE

Totodată, Romney este primul senator din istorie care votează pentru condamnarea unui membru al propriului său partid într-un proces de suspendare, potrivit ABCNews.

Într-un discurs dramatic, cu doar două ore înainte ca Senatul să-și dea votul final asupra articolelor incriminatorii, Romney, vizibil emoționat, a invocat credința ca un motiv determinant pentru decizia de a vota împotriva lui Trump.

„În calitate de senator jurat, am depus jurământ în fața lui Dumnezeu să exercit dreptatea imparțială. Sunt profund religios. Credința mea este la baza a ceea ce sunt”, a declarat Romney, apoi a trebuit să facă o pauză, pentru că îi venea să plângă.


„Depun jurământ în fața lui Dumnezeu că sunt extrem de consecvent. Știam de la bun început că însărcinarea cu judecarea președintelui, liderul propriului meu partid, va fi cea mai dificilă decizie pe care am luat-o vreodată. Ce a făcut el nu a fost perfect. Nu, a fost un atac flagrant asupra drepturilor noastre electorale, securității noastre naționale și valorilor noastre fundamentale, să corupi alegerile pentru a te menține în funcție - este poate cea mai abuzivă și distructivă încălcare a jurământului cuiva care se află în funcție.”

În timp ce Romney vorbea în Senat, Casa Albă a anulat brusc o ședință de fotografii în Biroul Oval programată pentru Trump și Juan Guaido, liderul opoziției venezueleze, cel care ar trebui să-i succeadă lui Nicolas Maduro.

„Având în vedere că nici în cazul tatălui, nici al fiului, nu a fost prezentată nicio dovadă de către avocatul președintelui potrivit căreia a fost comisă o infracțiune, insistența președintelui de a fi anchetați de către ucraineni este greu de explicat decât ca o urmărire politică. Nu există nicio îndoială în mintea mea, că, dacă numele celor doi nu ar fi fost Biden, președintele nu ar fi făcut niciodată ceea ce a făcut”, a declarat Romney.

„Apărarea susține că suspendarea trebuie lăsată de Senat în seama votanților. Ei bine, această logică este atrăgătoare pentru instinctele noastre democratice, dar este în contradicție cu cerința Constituției ca Senatul, nu votanții, să-l judece pe președinte”, a continuat el.

„Întrebarea gravă pe care Constituția o pune senatorilor este dacă președintele a comis un act atât de extrem, încât se ridică la nivelul unei infracțiuni și al unui delict grav. Da, a făcut-o. Președintele a cerut unui guvern străin să-i investigheze rivalul politic. Președintele a oprit fonduri militare vitale pentru guvernul respectiv pentru a-l presa în acest sens. Președintele a întârziat fondurile pentru un aliat american aflat în război cu invadatorii ruși. Scopul președintelui a fost personal și politic”, a precizat Romney.

„Recunosc că verdictul meu nu îl va scoate pe președinte din funcție. Rezultatele acestei instanțe a Senatului vor merge, de fapt, la o instanță superioară, aceea a poporului american. Votul meu va fi probabil în minoritate în Senat, dar, indiferent de aceste lucruri, le voi spune copiilor mei și copiilor lor că mi-am făcut datoria în cel mai bun mod cu putință, crezând că asta așteaptă țara mea de la mine. Voi fi doar un singur nume printre mulți, nici mulți, nici puțini, dintre generațiilor viitoare de americani care se uită la desfășurarea acestui proces. Ei vor constata doar că m-am numărat printre senatorii care au stabilit că ceea ce a făcut președintele a fost greșit, greșit greșit”, a concluzionat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te