Putin și-a găsit un aliat. Noul președinte al Kazahstanului, Kasîm Tokaev, în vizită la Moscova

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.11.2022 - 17:47
Putin și găsit un aliat. Noul președinte al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, în vizită la Moscova. / Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev şi-au afişat unitatea, lăudând legăturile istorice dintre ţările lor, după divergenţe asupra conflictului din Ucraina.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Pentru Kazahstan, Rusia a fost mereu şi rămâne principalul partener strategic", a declarat Tokaev în timpul unei întrevederi cu Putin, la Kremlin.

Tokaev a salutat "relaţiile profunde în domenii foarte diferite" între Moscova şi Astana, precizând că are "mari proiecte pentru capitalul rus" în Kazahstan şi promiţând să facă "tot posibilul" pentru a asigura prezenţa "permanentă" a acestuia în ţara sa.

Citește și: Lemne de foc la prețuri duble față de cele cerute de Guvern. Comercianții se plâng că nu fac profit

Prima vizită a lui Tokaev după învestirea pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, la Moscova

Aceasta este prima vizită în străinătate a preşedintelui kazah de la învestirea lui, săptămâna trecută, pentru un al doilea mandat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi.

Faptul că această vizită este efectuată în Rusia "are o semnificaţie politică şi desigur un anumit simbolism", a susţinut Tokaev.

La rândul său, Vladimir Putin a elogiat "caracterul special" al relaţiilor dintre Rusia şi Kazahstan.

Cei doi lideri s-au adresat de asemenea, prin videoconferinţă, unui forum interguvernamental ruso-kazah care se derulează la Orenburg, nu departe de frontiera cu Kazahstanul.

Declanşarea, la sfârşitul lui februarie, a ofensivei ruse în Ucraina a suscitat îngrijorarea mai multor foste republici sovietice aliate ale Rusiei, printre care Kazahstanul.

Citește și: TOP 10 mașini electrice preferate de europeni în octombrie 2022, Dacia Spring nu e pe listă

Săptămâna trecută, în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă condusă de Rusia, Tokaev a îndemnat la "căutarea în comun a unei formule de pace" în Ucraina. "Nu trebuie să permitem popoarelor frăţeşti rus şi ucrainean să se separe pentru zeci şi chiar sute de ani, cu ranchiuni care nu se cicatrizează", a insistat Tokaev.

În iunie, Tokaev l-a criticat public pe omologul său rus în timpul unui forum la Sankt-Petersburg, unde el s-a pronunţat împotriva recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei.

De asemenea, Kazahstanul a primit zeci de mii de ruşi care au fugit din ţara lor pentru a scăpa de mobilizarea parţială decretată de Putin la sfârşitul lui septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te