Premierul scoţian Nicola Sturgeon a „înşelat” parlamentul în lupta politică cu predecesorul său

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.03.2021 - 10:03
Premierul scoţian Nicola Strugeon a ''înşelat'' parlamentul. / Foto: bbc.com

O comisie parlamentară a concluzionat că premierul scoţian Nicola Sturgeon a "înşelat" parlamentul în legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală împotriva predecesorului său, mărind presiunea asupra liderului separatist înaintea de alegerilor considerate cruciale, notează AFP.

SHARE

Comisia însărcinată să facă lumină asupra gestionării de către guvernul local a acuzaţiilor împotriva fostului prim-ministru şi lider al SNP Alex Salmond, absolvit de justiţie în 2020, a concluzionat cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă că există o contradicţie în relatarea lui Nicola Sturgeon despre o reuniune de la începutul afacerii, potrivit mai multor media locale.

Raportul comisiei este aşteptat la începutul săptămânii viitoare, dar o astfel de concluzie riscă să intensifice apelurile la demisia lui Nicola Sturgeon, al cărei partid pro-independenţă, SNP, doreşte ca alegerile de la 6 mai să devină o trambulină pentru un nou referendum asupra independenţei.

La 3 martie, în faţa comisiei, Nicola Sturgeon a dat asigurări că a acţionat "în mod corespunzător" şi a apreciat ca "absurde" acuzaţiile de complot formulate de fostul ei mentor.

Citește și:

Campanie de „intimidare” a libertății presei și ONG-urilor, în Serbia. Ambasadele iau poziție

"Prim-ministrul a spus comisiei adevărul timp de opt ore şi îşi menţine afirmaţiile", a spus un purtător de cuvânt al liderei scoţiene, denunţând prejudecăţile reprezentanţilor opoziţiei din comisie înainte ca Nicola Strugeon să fie audiată.

Această scandal fratricid îi afectează pe separatişti, care speră să învingă în alegeri pentru a obţine organizarea unui nou referendum de autodeterminare pentru Scoţia.

Premierul britanic, Boris Johnson, refuză ferm, spunând că problema a fost soluţionată printr-un referendum în 2014, dar sondajele din ultimele luni au arătat o majoritate în favoarea independenţei.

Citește și:

Lockdown-urile au creat o „gaură” de 10 mii de miliarde de dolari în economia globală

Alex Salmond, omul-forte al Scoţiei, achitat în martie 2020 pentru 13 acuzaţii de agresiune sexuală şi tentativă de viol 

Alex Salmond a fost mult timp omul-forte al Scoţiei, conducând SNP timp de 20 de ani, dintre care a făcut cel mai important partid. În 2014, el s-a retras după victoria "nu" la referendumul privind independenţa.

El a fost achitat în martie 2020 de o instanţă scoţiană de 13 acuzaţii de agresiune sexuală şi tentativă de viol împotriva a nouă femei în perioada iunie 2008-noiembrie 2014.

Încă din 2019, guvernul scoţian a recunoscut că a gestionat greşit ancheta internă asupra plângerilor împotriva lui Alex Salmond de către două femei şi apoi a fost de acord să-i plătească mai mult de 500.000 de lire sterline (579.000 de euro) pentru a-i acoperi cheltuielile de judecată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.