Macron a pierdut majoritatea absolută. Urmează vremuri „tulburi” în Parlament

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.06.2022 - 16:11
Partidul lui Macron a pierdut majoritatea absolută. Urmează vremuri „tulburi” în Parlamentul francez/FOTO: profimediaimages.ro

Președintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în parlamentul francez, necesară pentru reformele deja anunțate.

SHARE

În al doilea tur al alegerilor legislative, formațiunea sa a obținut cu mult sub pragul de 289 de mandate, care i-ar fi permis să conducă Franța fără o alianță cu un alt partid.

Dacă rezultatele preliminare se confirmă, urmează o perioadă ieșită din comun pentru Franța ultimelor decenii: fie o coabitare, fie o paralizie prelungită, urmată de repetarea scrutinului.

Un rezultat foarte bun a obținut extrema dreaptă: de zece ori mai multe mandate.

Coaliția lui Macron a pierdut majoritatea parlamentară

Alianța de centru a președintelui francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în parlamentul francez. Asta în ciuda faptului că a obținut cele mai multe locuri în Adunarea Națională, potrivit proiecțiilor făcute, duminică, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor parlamentare. E pentru prima oară când formațiunea prezidențială pierde majoritatea, în ultimii 60 de ani. Macron nu a ieșit la declarații, dar premierul Elisabeth Borne a recunoscut înfrângerea.

Citește și: VIDEO Două nave cu rachete de suprafață și trei submarine rusești, gata de atac în Marea Neagră

Elisabeth Borne, premierul Franței: „Această situație reprezintă un risc pentru țara noastră, în lumina provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm pe plan național și internațional. Trebuie să respectăm, însă, acest vot și să acceptăm consecințele. Suntem forța principală din acest nou parlament și avem responsabilitatea specială ca, de mâine, să începem să construim o majoritate orientată către acțiune”.

Citește și: Șeful Statului Major Britanic: Armata Regatului Unit trebuie să fie pregătită să lupte în Europa

Proiecțiile inițiale se bazau pe rezultate parțiale, potrivit cărora candidații alianței conduse de Macron vor obține între 200 și 250 de locuri în Parlament - mult mai puține decât cele 289 de mandate care ar fi fost necesare pentru a avea majoritate absolută în Adunarea Națională, camera principală a parlamentului francez.

Principala formațiune de opoziție, o alianță de stânga condusă de Jean Luc Melenchon, din care mai fac parte socialiștii și ecologiștii, a obținut între 150 și 200 de mandate în Adunarea Națională.

Principala formațiune de opoziție, o alianță de stânga condusă de Jean Luc Melenchon, din care mai fac parte socialiștii și ecologiștii, a obținut între 150 și 200 de mandate în Adunarea Națională.

Jean-Luc Melenchon, liderul coaliției de stânga (NUPES): „Chiar dacă nu avem suficiente rezultate concrete ca să le putem discuta aici, hai să vedem ce se întâmplă. E o situație cu totul neașteptată, nemaiauzită până acum. Înfrângerea partidului prezidențial e totală”.

Le Pen, mesaj ironic la adresa lui Macron

Partidul de extremă dreapta Mișcarea Națională, condus de Marine Le Pen, a înregistrat o victorie neașteptată în alegeri. Dacă proiecțiile se adeveresc, formațiunea ar putea obține peste 80 de mandate, față de doar opt la alegerile anterioare. Le Pen, învinsă de Macron în prezidențialele din mai, a fost încântată de rezultatul obținut.

Marine Le Pen, liderul Raliului Național: „Am reușit să-l transformăm pe Emmanuel Macron într-un președinte minoritar, ca să protejăm țara de domnia unui singur partid și de un președinte care ar deține puterea fără niciun control”.

Situația rezultată în urma alegerilor e neobișnuită în Franța, iar președintele republicii va avea de furcă în a-și impune voința, dacă proiecțiile vor fi confirmate de numărătoarea voturilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te