O fosta gardă de corp a lui Putin a fugit din țară de teama mobilizării. A fost arestat în Kazahstan

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.12.2022 - 10:21
O fosta gardă de corp a lui Putin, fugit din țară de teama mobilizării, arestat în Kazahstan - FOTO: Profimedia

Un fost gardian prezidențial rus care a fugit de mobilizarea președintelui Vladimir Putin riscă acum să fie extrădat din Kazahstanul vecin sub acuzația de dezertare și trecere ilegală a frontierei, a anunțat presa kazahă.

SHARE

Dacă va fi aprobată, extrădarea lui Mikhal Zhilin ar marca prima dată cunoscută public când o țară aliată a returnat un evadat de la recrutare în Rusia, unde familia sa spune că se confruntă cu tortură și abuzuri.

Poliția din Astana, capitala Kazahstanului, l-a arestat pe Zhilin la aeroport pe 6 decembrie, în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor spre Armenia, potrivit Radio Azattyq, filiala kazahă a organizației de știri americane RFE/RL. 

Se pare că Rusia l-a inclus pe o listă internațională de persoane căutate pentru dezertare și trecere ilegală a frontierei. 

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Ce riscă fosta gardă de corp a lui Putin?

Zhilin, în vârstă de 36 de ani, riscă până la 15 ani de închisoare în Rusia dacă va fi extrădat și condamnat.

Zhilin este un fost șef de tură al departamentului special de comunicații și informații al Serviciului Federal de Grăniceri (FSO) din Siberia, care supraveghează contactele lui Putin cu regiunile Rusiei.

Citește și: VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

Angajaților federali precum Zhilin nu li se permite să părăsească Rusia, deoarece au acces la secrete de stat.

La cinci zile după ce Putin a declarat o mobilizare "parțială" a rezervelor pe 21 septembrie, Zhilin a trecut în Kazahstan fără a trece printr-un punct de control la frontieră și a cerut azil politic după ce a fost reținut.

Soția lui Zhilin, Ekaterina, care a intrat în Kazahstan împreună cu copiii lor printr-un post de frontieră, a declarat presei ruse că autoritățile ruse au deschis dosarul penal împotriva lui pe 27 septembrie, la o zi după reținerea sa.

Vinovat că a trecut ilegal granița Kazahstanului

Un tribunal din nord-estul Kazahstanului l-a găsit pe Zhilin vinovat de trecerea ilegală a frontierei la 2 decembrie și i-a dat o sentință de șase luni cu suspendare.

Luni, o altă instanță din Astana a dispus ca Zhilin să fie condamnat la 40 de zile de arest preventiv, potrivit Azattyq.

Ekaterina a declarat că avocații și rudele soțului ei fac apel la refuzul autorităților kazahe de a-i acorda azil la sfârșitul lunii noiembrie.

"Rusia este foarte interesată de bărbații care știu să țină o armă în mână", a declarat aceasta, citată de Azattyq. "Vor încerca să îl forțeze să meargă la război, așa că ne temem că va fi torturat".

Autoritățile ruse au respins cererea de demisie a lui Zhilin de la FSO, pe care acesta a depus-o după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie.

Kazahstanul s-a angajat să nu-i extrădeze pe rușii care au fugit de mobilizarea țării lor decât dacă sunt cercetați penal, potrivit The Moscow Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te