VIDEO Noul sistem radar rusesc PREDEL-E de 200 de milioane $, distrus în „furtuna rachetelor” HIMARS

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.08.2023 - 14:18
Sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS - Foto: Profimedia Images

Ucraina a difuzat imagini cu forțele sale care au distrus un nou sistem radar rusesc de coastă PREDEL-E în regiunea disputată Herson, unde forțele Kievului reușesc să respingă trupele Moscovei de aproape trei luni.

SHARE

Ucraina a distrus stația radar de coastă mobilă "sofisticată" PREDEL-E a Rusiei, care acoperă orizontul, și sistemul de război electronic care o protejează, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare pe rețelele de socializare: "Vânătoarea de fiare exotice".

Noul sistem radar rusesc PREDEL-E de 200 de milioane $, distrus în „furtuna rachetelor” HIMARS

Relatările serviciilor de informații din surse deschise și un influent blogger militar au sugerat că forțele ucrainene au folosit HIMARS, sau sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată, în atac.

Rusia folosea acest sistem pentru a urmări mișcările terestre și maritime ale Ucrainei, a declarat luni gruparea de forțe din sudul Kievului într-o postare pe rețelele de socializare.

Citește și: VIDEO Momentul în care rachete ucrainene HIMARS distrug cinci unități de luptă ruse

Luptătorii din sudul Ucrainei au distribuit un videoclip, care arată loviturile asupra echipamentului, urmate de fumul care se ridică și de carcasa arsă a ceea ce pare a fi stația radar PREDEL-E.

În pofida PREDEL-E și a sistemului de război electronic Leer-2 care protejează radarul, "nimic nu poate fi ascuns de noi pe teritoriul nostru", a adăugat gruparea de forțe din sud. "Deja în august, soldații noștri au distrus complet această dezvoltare unică în valoare de 200 de milioane de dolari americani", a precizat armata într-o postare pe Telegram.

Noul sistem radar rusesc PREDEL-E de 200 de milioane $, distrus - Foto: Twitter/ Defense of Ukraine

Citește și: Kremlinul ameniță că va distruge Administrația Prezidențială ucraineană dacă HIMARS lovește Crimeea

Bombardamentele rusești continuă să distrugă infrastructura civilă ucraineană

Kremlinul a anexat regiunea Herson din sudul Ucrainei, alături de Zaporojie, Donețk și Lugansk la finele lunii septembrie 2022, deși acest rapt nu a fost recunoscut de nimeni la nivel internațional, iar Ucraina a promis să recupereze controlul deplin al acestor teritorii.

Marți dimineață, Statul Major General al Ucrainei a declarat că Rusia a lansat atacuri aeriene asupra unor așezări din Herson și a bombardat cu artilerie mai multe orașe în ultimele 24 de ore.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării declarase că Rusia a ucis până la 35 de soldați ucraineni de-a lungul liniei de luptă din Herson, precum și că a doborât trei vehicule și două obuziere.

Contraofensiva ucraineană avansează

Contraofensiva ucraineană, lansată la începutul lunii iunie, a smuls încet-încet teritoriile ocupate de Rusia în sudul și estul Ucrainei, cu lupte deosebit de grele de-a lungul liniilor de front din Donețk și Zaporojie.

Luni, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că forțele rusești "încearcă în continuare să avanseze în mai multe direcții", inclusiv în apropierea orașului decimat Bahmut din Donețk, care a cunoscut unele dintre cele mai aprige confruntări din timpul războiului și care a fost revendicat de Moscova la jumătatea lunii mai.

„Lupte grele sunt în desfășurare peste tot”

"Lupte grele sunt în desfășurare peste tot", a declarat Maliar, adăugând că Rusia se află "în defensivă" în toate regiunile Zaporojie și Hersondin sudul Ucrainei.

Moscova a continuat să utilizeze "forțele aeropurtate rusești relativ de elită", opunând aceste trupe contra contraofensivei ucrainene și apărând "poziții vulnerabile", a afirmat în ultima sa evaluare think tank-ul Institute for the Study of War (ISW), cu sediul la Washington.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te