Noua doctrină a lui Xi Jinping, „reales” lider, vorbește fără echivoc de recucerirea Taiwanului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.10.2022 - 18:11
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Subiectul recuceririi Taiwanului apare pentru prima dată în doctrina Partidului Comunist Chinez fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care China îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

SHARE

Sâmbătă, Partidul Comunist Chinez a adoptat mai multe amendamente la doctrina sa pentru a sublinia „rolul central” al dictatorului Xi Jinping dar și opoziția față de orice încercare din partea Taiwanului de a renunța la numele de „Republica China” și de a-și declara independența și de jure.

„Congresul acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (...) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului”, se arată în rezoluția comuniștilor chinezi.

Doctrina actuală menţiona doar că partidul „va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (...) din Taiwan”, în cadrul eforturilor pentru a ajunge la „reunificarea patriei mamă”.

Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară.

Doctrina PCC reafirmă „rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui „să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere” a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului.

Chiar dacă Xi fost deja declarat drept „nucleul dur” al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai elogioși.

Citește și: Ex-medicul Naționalei de Fotbal: Cine i-a dat Simonei substanțele știa ce face. Are și un suspect

Acest lucru indică o consolidare a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării. În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la „Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră”, o menţiune adaugată apoi și în așa-zisa constituţie, în 2018.

Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la „gândirea lui Xi Jinping”, ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat „statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Zedong”.

Citește și: Efect al plafonării energiei: Furnizorii vor să scape de clienți, propun tarife și de 6,3 lei/kWh

În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei „marxismului Chinei contemporane”, pentru că acesta „încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te