Efect al plafonării energiei: Furnizorii vor să scape de clienți, propun tarife și de 6,3 lei/kWh

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.10.2022 - 09:15
Contoar energie electrică / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Furnizorii de energie nu mai vor clienţi noi. Din cauza blocajului apărut în piaţă, au început să îşi anunţe clienţii cărora le expiră contractele că nu vor mai fi prelungite sau propun tarife noi maximale și de 6,3 lei/kWh.

SHARE

În această situaţie sunt sute, dacă nu chiar mii de consumatori. Situația a apărut, spun reprezentanții industriei, odată cu intrarea în vigoare a OUG 119, care practic a blocat piaţa energiei. Iar autorităţile nu pot obliga furnizorii de energie să accepte noi clienţi sau să nu renunţe la ei, dar dau asigurări că nimeni nu va rămâne pe întuneric, relatează stiri.tvr.ro.

După 15 ani în care firma pe care o deţine a avut contract de furnizare a energiei electrice la aceeaşi companie, Hassan a fost anunţat că la finalul lunii noiembrie contractul va fi reziliat.

Citește și: Washington Post: FBI a găsit la Trump acasă documente „Top Secret” despre Iran și China

”În primul rând nu am înţeles hârtiile. Eu am înţeles că trebuie să reînnoim contractul. Şi am sunat şi mi-a spus: căutaţi în altă parte. Am întrebat de ce? Nu mai avem putere să furnizăm electrică”, a declarat Hassan Moussawy, un antreprenor.

Hassan spune că a încercat să găsească alt furnizor, dar fără rezultat: ”Toată ziua am apelat toate firmele de electrică. Ce facem? Mi-a oferit unul 6,3 lei pe kilowatti/h. Vă daţi seama o să închidem. Nu mai faci faţă.”

Factura la curent pe care o primeşte acum la final de lună se apropie de 3.000 de lei. Dacă ar accepta oferta primită, atunci energia electrică l-ar costă peste 7.000 de lei. Și alți antreprenori din România, sunt puși în situația de a-și găsi noi furnizori de electricitate. Dar jucătorii de pe piaţă acceptă cu greu noi clienţi.

”Percepţia în piaţă este că orice consumator nou aduce mai degrabă o pierdere decât un profit. Nu sunt foarte dispuşi să încheie un nou contract şi de multe ori fac nişte oferte cu preţuri foarte mari”, a explicat Ion Lungu, director executiv AFEER.

Citește și: FOTO Daniel Onoriu, despre cum a „depășit” moartea după 55 de zile de comă: „Am fost cusut în nări”

Această situaţia a apărut, spun reprezentanții industriei, odată cu intrarea în vigoare a OUG 119, care practic a blocat piaţa energiei.

Preţurile la energie electrică sunt limitate şi pentru consumatorii non-casnici. Plafonarea se aplică pentru 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, spitale şi firmele din domeniul alimentar. Preţul stabilit este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus.

Datele oficiale ale operatorului pieței de energie din România OPCOM arată că se fac doar tranzacții spot. În septembrie, de exemplu, pe piața centralizata a fost cumpărat un pachet mic de energie, care asigură consumul pentru 2 zile.

În luna septembrie, pe piața centralizată a contractelor bilaterale - licitație extinsă a bursei de energie de la București a fost făcută o singură tranzacţie. Este vorba despre un pachet foarte mic de energie, cu livrare 6 octombrie-31 decembrie 2022, în total 2.715 mWh.

ANRE spune că furnizorii au tot mai puțini bani că să cumpere energie electrică, din cauza creșterii prețurilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a explicat că s-a ajuns în această situație din cauză că furnizorii au tot mai puțini bani că să cumpere energie electrică, mai ales că prețurile au explodat în ultima perioadă.

Furnizorii de energie şi autorităţile dau asigurări că niciun consumator, fie el casnic sau non casnic, nu va ajunge în situaţia în care va rămâne fără curent.

”Din partea furnizorilor există obligăţia ca cu 60 de zile înainte de expirarea contractului să notifice clientul asupra condiţiilor în care este dispus să continue, adică se poate modifica preţul. Dacă nu se întâmplă acest lucru şi contractul se termină aceşti clienţi sunt preluaţi în regim de ultimă instanţă”, explică Zoltan Nagy-Bege - vicepreşedinte ANRE.

În momentul de faţă sunt 5 astfel de companii. Iar preţurile pentru consumatorii non-casnici incep de la 1 leu pe kWh şi ajung la 6,6 lei, pentru aceaşi cantitate.

”Şi aici au apărut anumite rezerve. Cel puţin din ce a apărut zilele trecute în presă, un furnizor important a solicitat la ANRE să nu mai fie calificat ca furnizor de ultimă instanţă, pentru că nu poate să preia această sarcină”, ne-a mai declarat Ion Lungu - director executiv AFEER.

Actualele prețuri plafonate pentru energie sunt în vigoare până la sfârșitul lui august 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te