Noi proteste ale fermierilor la Bruxelles. Forțele de ordine au folosit tunuri de apă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.02.2024 - 12:55
Protestatarii au dat foc unor cauciucuri Foto: Captură video Stirileprotv.ro

Sunt noi proteste la Bruxelles. Fermierii își exprimă nemulțumirea față de prețurile ieftine din supermarketuri și impotrurile ieftine care subminează producătorii locali. Eu ai blocat străzile și au incendiat cauciucuri.

SHARE

Protestul agricultorilor din capitala Belgiei are loc în ziua reuniunii miniștrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Ei se reunesc azi la Bruxelles pentru a discuta despre criza din acest sector.

Agricultorii spun că impotrurile ieftine i-a destabilizat.

În același timp, forțele de ordine apără cu bariere de beton și sârmă ghimpată sediul Uniunii Europene.

Noi proteste ale fermierilor la Bruxelles. Au blocat străzile și au dat foc la cauciucuri

Fermierii au aruncat o remorcă încărcată cu anvelope la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, și le-au dat foc, iar poliția a adus tunuri cu apă pentru a le stinge.

Citește și: Peste 160 de tone de cereale ucrainene au fost distruse într-o gară poloneză în urma protestelor

De asemenea agricultorii au blocat cu tractoarele zona care găzduiește instituțiile europene, la mică distanță de locul unde miniștrii europeni ai agriculturii se întâlnesc pentru a discuta un nou set de propuneri pentru a reduce presiunea asupra fermierilor. 

Printre acestea, reducerea inspecțiilor agricole și posibilitatea de a scuti fermele mici de anumite standarde de mediu.

Pe lângă anvelopele incendiate, lucrătorii agricoli au deversat îngrășământ pe străzi și au aruncat cu petarde, iar forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă pentru a dispera mulțimea.

Principalele nemulțumiri ale fermierilor sunt legate de acordurile de liber schimb cu țările terțe. Aceștia se tem că piața va fi inundată de produse de o calitate inferioară și implicit mai ieftine, provenite din țările unde agricultorii nu sunt obligați să respecte aceleași reguli stricte, notează Reuters.

Citește și: Fermierii protestează la Bruxelles. Au blocat străzile și au dat foc la cauciucuri

La începutul lunii, o demonstrație similară a devenit violentă, când fermierii au incendiat baloți de fân și au aruncat cu ouă și petarde în poliție, în apropierea unui summit al liderilor UE.

Protestele de acum fac parte dintr-o serie de mitinguri și demonstrații ale fermierilor din întreaga Europă.

Sâmbătă, președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat cu huiduieli și fluierături la deschiderea Târgului Agricol de la Paris, de către fermierii care susțin că nu face suficient pentru a-i sprijini. Spania, Olanda și Bulgaria au fost afectate de proteste în ultimele săptămâni, conform stirileprotv.ro.

La începutul acestei luni, puterea executivă a UE a renunțat la o propunere împotriva folosirii pesticidelor, ca o concesie făcută agricultorilor, care reprezintă un important grup electoral.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te