Navalnîi a fost mutat din închisoare. Vadim Kobzev, avocatul său: Nu ne-au spus unde l-au dus

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.03.2021 - 20:58
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoare/FOTO: Getty

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost mutat din închisoare, unde fusese încarcerat luna trecută, aflându-se în prezent într-un loc necunoscut, a anunţat vineri unul dintre avocaţii săi, scrie Reuters.

SHARE

Avocatul Vadim Kobzev a explicat că l-a vizitat pe Navalnîi joi, dar un alt avocat a încercat să îl vadă pe acesta vineri, când i s-a spus că opozantul rus a fost mutat în alt loc.

''Închisoarea a precizat că el nu este acolo şi asta e tot'', a declarat Kobzev pentru Reuters, adăugând că joi starea sănătăţii lui Aleksei Navalnîi era bună.

Navalnîi (44 de ani), unul dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost mutat dintr-o închisoare moscovită pentru a efectua o pedeapsă de doi ani şi jumătate în urma unei decizii judecătoreşte considerate de Occident drept motivată politic.

Citește și: Opt asemănări între Meghan Markle și Prințesa Diana, mama prințului Harry

El a fost iniţial ţinut în penitenciarul Kolciughino, din regiunea Vladimir, la nord-est de Moscova. Agenţia de presă TASS relata la acea vreme că opozantul este ţinut acolo pentru carantină înainte de a fi mutat în centrul de detenţie IK-2, situat de asemenea în regiunea Vladimir.

Pe de altă parte, zeci de ţări i-au cerut vineri Rusiei să îl pună în libertate pe Aleksei Navalnîi, susţinând că încarcerarea sa este ilegală şi cerând o anchetă asupra otrăvirii sale, anul trecut.

Navalnîi a fost mutat din penitenciar

Într-o declaraţie citită de Polonia la Consiliul ONU pentru drepturile omului, la Geneva, cele 45 de state semnatare, printre care multe ţări europene şi Australia, Canada şi Japonia, afirmă că acţiunile autorităţilor ruse contra liderului opoziţiei sunt ''inacceptabile şi motivate politic''.

Citește și: Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

''Îi cerem Federaţiei Ruse eliberarea imediată şi necondiţionată a dl Navalnîi şi a tuturor celor deţinuţi în mod arbitrar şi ilegal, inclusiv pentru exercitarea libertăţii de adunare paşnică şi de asociere, a libertăţii opiniei şi de exprimare şi a libertăţii religiei şi credinţei'', indică declaraţia comună.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

Opozantul a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport din Moscova, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.