Ministrul de Externe, Javad Zarif: Iranul este condus de Gărzile IRGC la ordinul Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.04.2021 - 00:23
Javad Zarif a spus lucrurilor pe nume/Foto: share america
Comentariul lui Mike Pompeo/Foto: Twitter

O bandă audio în care ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, acuză gărzile IRGC că dictează politica externă a țării la ordinul Rusiei, târând-o în războiul civil din Siria, pune în mare dificultate regimul de la Teheran, arată presa internațională.

SHARE

Dezvăluirile lui Zarif, despre care nu se știe cine le-a dat publicității, vin în timp ce Iranul se pregătește să organizeze alegeri prezidențiale, iar luptele interne pentru putere sunt foarte tensionate.

Zarif a spus că nu candidează, dar se pare că un grup de putere a vrut să se asigure că acesta se va ține de cuvânt, tăindu-i orice șansă de a-l succeda pe președintele Hassan Rouhani.

Citește și

Israel, după incidentul de la Dimona: Rachetele rusești SA-5, o amenințare majoră în regiune

Israel, după incidentul de la Dimona: Rachetele rusești SA-5, o amenințare majoră în regiune

 

Însă, această bandă ajunsă în presă îi va crea mari probeme cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care controlează Garda Revoluționară IRGC, cea mai puternică forță de securitate a țării.

Banda audio de trei ore, care a ajuns la mai mass media occidentală, este preluată dintr-un interviu de șapte ore realizat în urmă cu mai bine de două luni, ca parte a unui documentar despre cele două mandate ale președintelui Rouhani.

În înregistrare, Zarif este auzit de două ori spunând că nu crede că declarațiile sale vor fi făcute publice mulți ani de la data interviului.

În contra liniei regimului față de fostul comandant IRGC, Qassim Soleimani (ucis în atacul cu drone al SUA în 2020, în Irak), Zarif se plângea că acesta domina politica externă a țării, că a târât țara în războiul din Siria și că acționa la ordinul Rusiei.

Putin voia ca forțele iraniene pe teren să completeze campania aeriană a Rusiei în Siria

Soleimani îi cerea lui Zarif ce poziții să adopte în cadrul întâlnirilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, mai ales în ceea ce privește Siria, unde președintele rus, Vladimir Putin, voia ca forțele iraniene pe teren să completeze campania aeriană a Rusiei în sprijinul regimului Assad.

Zarif spune că Soleimani a folosit Iran Air pentru zboruri militare către Siria cu riscuri mari și costuri imense pentru țară, confirmând rapoarte serviciilor secrete că avioanele civile au fost folosite pentru transport de arme și de trupe.

Potrivit lui Zarif, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a opri Iranul să accepte un acord nuclear cu cele șase puteri mondiale - inclusiv Rusia - în 2015.

Soleimani, fostul comandant IRGC, ca și actuala conducere a gărzilor, nu a dorit acordul nuclear.

Chiar și în lipsa generalului, ucis de americani, IRGC este tot în umbra Kremlinului, ghidat de „interese comune”.

Zarif menționează testarea unei rachete pe care IRGC a scris „Israelul ar trebui să fie șters de pe Pământ” în ebraică și reținerea a zece marinari americani la bordul a două bărci de patrulare în Golf la începutul anului 2016 ca exemple ale eforturilor gărzilor de a contracara acordul.

De asemenea, IRGC acționează fără să anunțe miniștrii. De exemplu, când Iranul a atacat o bază militară irakiană care adăpostea forțele SUA cu  rachete balistice, în primele ore ale zilei de 8 ianuarie 2020, ca represalii pentru uciderea lui Qassim Soleimani, Zarif a fost înștiințat la două ore după ce s-a întâmplat.

IRGC n-a vrut să recunoască doborârea avionului ucrainean

Când o unitate de apărare antiaeriană a Gărzilor Revoluționare a doborât avionul de pasageri ucrainean care tocmai decolase de la Teheran, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord, comandanții au vrut să nege orice implicare și au insistat ca miniștrii să nu-și asume „greșeala”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că vorbele lui Zarif din caseta audio au fost scoase din context și că, dacă este necesar, se va publica întregul interviu, care nu se află în posesia ministerului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te