Israel, după incidentul de la Dimona: Rachetele rusești SA-5, o amenințare majoră în regiune

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.04.2021 - 22:17
Rachetă SA-5/Foto: Courtesy

După ce o rachetă SA-5 trasă din Siria a explodat lângă centrul nuclear de la Dimona, Israelul a catalogat rachetele SA-5 și S-300 primite de Siria din Rusia o amenințare majoră în regiune, inclusiv pentru aviația civilă.

SHARE

Incidentul, investigat de armata israeliană, va dura câteva zile. Până atunci, Israelul a distrus cinci amplasamente ale rachetelor rusești în Siria.

SUA: Incompetență în apărarea aeriană a Siriei

Generalul de marină Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat în timpul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului că racheta siriană care a explodat în Israel într-o „zonă sensibilă” nu a fost trasă intenționat, incidentul fiind o dovadă mai degrabă a „incompetenței în apărarea aeriană siriană”.

Și armata israeliană a declarat în urma unei anchete preliminare că racheta antiaeriană SA-5 din Siria a fost o „rătăcire” a sistemului de apărare.

Racheta ar fi fost trasă în încercarea de a intercepta un avion de vânătoare israelian care urma să bombardeze ținte iraniene din Siria.

Sursa exploziei auzită în zona Ierusalimului a fost rezultatul unei încercări nereușite a apărării aeriene israeliene de a intercepta racheta.

Nu este prima dată când o rachetă SA-5 este lansată pe teritoriul israelian. Israelul a reușit să le doboare cu sistemul său Arrow. După fiecare astfel de incident, Israelul a mai eliminat din sistemele de apărare aerienă siriene și din munițiile avansate fabricate de Rusia.

Cei care au lansat racheta știau că va ajunge în Israel

Însă, în urma incidentului de joi, îngrijorările au atins un punct culminant.

Racheta lansată din sudul Damascului a survolat Ierusalimul și alte locații sensibile din inima deșertului Negev, unde se află centrul nuclear israelian.

Sistemele de detectare și avertizare ale IDF au identificat racheta și au emis o alertă.

De regulă, SA-5 nu lovește fizic aeronava pe care o vizează, ci doar explodează în apropiere.

Crucial pentru Israel este în ce măsură este pregătit pentru o situație în care Siria decide să își folosească arsenalul antiaerian cu rază lungă de acțiune. Cert este că cei care au lansat racheta joi știau că va ateriza în Israel.

Cotidianul iranian Kahyan, afiliat Ayatolahului Ali Khamenei, a notat imediat că instalația nucleară a Israelului de la Dimona s-a dovedit a fi „o țintă ușoară”.

Israelul are nevoie de o investigație aprofundată pentru a înțelege implicațiile incidentului de joi, de la atacul inițial al IAF din zona Damascului, destinat să distrugă transporturile de arme primite din Iran, utilizarea unei rachete antiaeriene rusești cu rază lungă de acțiune de către Siria până la sistemul de apărare antiaeriană al IDF care nu a reușit să intercepteze racheta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te