Lupte interne la Beijing. Xi Jinping își arestează rivalii în ajunul Congresului Partidului Comunist

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.09.2022 - 20:47
Xi Jinping își arestează rivalii în ajunul Congresului PCC/foto: Profimedia Images

The Telegraph a relatat că „lovitura de stat militară” care l-ar fi plasat sâmbătă în arest la domiciliu pe Xi Jinping nu a fost adevărată. Însă există lupte interne în cadrul puterii, pe fondul temerilor că nu i se va îndeplini dorința de a rămâne președinte al Chinei.

SHARE

Pe rețelele de socializare au circulat sâmbătă zvonuri, la fel ca cele când Xi a devenit lider de partid, că va fi înlocuit.

„Nu există nicio dovadă a unei lovituri de stat în China și niciun motiv pentru a crede că a avut loc una”, a declarat Nathan Ruser, cercetător la Australian Strategic Policy Institute, care se concentrează pe China.

„Deceniul de consolidare politică intensă pe care Xi l-a avut în spate nu poate fi răsturnat de o întâlnire ratată a lui Xi Jinping sau de câteva zboruri anulate fără să se dea nicio explicație publică.”

Însă Drew Thompson, cercetător principal la Universitatea Națională din Singapore, care studiază relațiile dintre China și SUA, a declarat că răspândirea zvonului indică faptul că oamenii l-au crezut mai mult decât plauzibil, având în vedere luptele interne în cadrul PCC.

În perioada premergătoare Congresului PCC, care are loc o dată la cinci ani, conducerea partidului vrea să își demonstreze puterea arestând și condamnând oficiali de rang înalt din „facțiuni disidente”.

Xi Jinping speră să rupă tradiția și să își acorde un al treilea mandat de cinci ani la viitorul Congres, ceea ce niciun alt lider comunist chinez nu a mai făcut de la președintele Mao până în prezent.

De aici și luptele interne din cadrul partidului.

Citește și

VIDEO Zvonuri de lovitură de stat în China. Președintele Xi Jinping ar fi în arest la domiciliu

VIDEO Putin a fugit de haosul mobilizării la cabana sa în nordul Rusiei. Face masaj de înfrumusețare

Un fost ministru adjunct al poliției chineze a fost închis pe viață, în cadrul unei represiuni uriașe a disidenților, inițiată de Xi Jinping.

Sun Lijun a fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitate de eliberare condiționată, după ce i s-a comutat pedeapsa cu moartea înainte de o conferință a Partidului Comunist care va avea loc luna viitoare.

Agenția de presă de stat Xinhua a relatat că Sun, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat pentru o mită de 91 de milioane de dolari, conducând „o bandă criminală formată din oficiali guvernamentali” și pentru manipularea pieței bursiere.

De asemenea, el a fost denunțat pentru că „a dăunat grav unității partidului”, potrivit  mass-media de stat CCTV.

În ianuarie, Ministerul chinez al Securității Publice, unde Sun a fost ministru adjunct până în 2020, a organizat o reuniune pentru a-l denunța și a promis că va eradica „influența veninoasă a camarilei sale politice”.

Săptămâna aceasta, alți oficiali despre care televiziunea de stat CCTV afirmase că erau membri ai „camarilei politice” a lui Sun au primit, de asemenea, pedepse lungi cu închisoarea.

Printre aceștia se numără fostul ministru al justiției Fu Zhenghua și trei foști șefi de poliție din provinciile Shanghai, Chongqing și Shanxi.

La ultimul congres din 2017, Xi a promis că va continua să vizeze atât "tigrii", cât și "muștele", o referire la oficialii de elită și birocrații de nivel inferior, în lupta sa împotriva corupției.

În fiecare an, cad în dizgrație și sute de mii de funcționari care încalcă „disciplina și legile” Partidului Comunist, inclusiv în ultima vreme eșecul de a limita focarele de COVID-19.

Următorul Congres începe la 16 octombrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te