FOTO Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, capturat de Rusia la începutul războiului

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.06.2023 - 00:37
Locul de o frumuseţe extraordinară din Ucraina - Foto: Wikipedia
Locul de o frumuseţe extraordinară din Ucraina - Foto: Wikimedia/Darkngs/CC BY-SA 4.0

Există un loc de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, pe care Rusia nu mai vrea să-l lase-n pace. Aici, Kievul ar putea să edifice turism de calitate, pentru clienţi selecţi, care-şi permit un efort financiar şi de asemenea iubesc liniştea şi soarele.

SHARE

Kinburn Spit este un loc incredibil de frumos, scăldat de apele Estuarului Nipru-Bug și ale Mării Negre.

Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina

Kinburn Spit este un fir de păr desprins la vest din Peninsula Kinburn, la nord-vest de Peninsula Crimeea, şi formal face parte din Regiunea Herson. Din păcate, are un puternic rol strategic şi pentru Ucraina, şi pentru Rusia.

Este situată la gura de vărsare a râului Bug şi a fluviului Nipru. Mai mult ca sigur, ecologia sa excepţională va fi puternic afectată de poluarea de după distrugerea Barajului Nova Kahovka.

Rusia a crezut că, controlând fâşia de nisip ca un fir de păr, care se alungeşte până în dreptul portului Odesa, va putea să organizeze o debarcare aici. Nu a reuşit.

Citeşte şi: VIDEO Centrala Zaporojie în pericol. Ruşii au aruncat în aer Barajul Nova Kahovka, de pe Nipru

În lume, mai există şi arcul Insulelor Aleutine, care se întinde de la extremitatea sudică a Peninsulei Alaska, până aproape de Peninsula Kamceatka, cu un rol strategic asemănător, dar la o scară mult mai mare.

Numai grupul de insule Kommandor (Bering, Medey ş.a.m.d.), cel mai apropiat de Kamceatka, mai aparţine Rusiei, după ce tot lanţul insular aleutin, ca şi Alaska, au fost vândute SUA, în secolul al XIX-lea.

Este unul dintre cele mai pitorești, mai atractive și mai populare colțuri din Regiunea Nikolaev (sau Mykolaiv, în ucraineană). Frumusețea naturii, bogăția faunei și florei au fost păstrate în forma lor originală, din cele mai vechi timpuri, până în prezent.

Citeşte şi: VIDEO Putin a folosit „ucigașul portavioanelor” asupra civililor în Nipru. Peste 60 de morți

Numele Kinburn Spit provine din cuvintele turcești "kil", care înseamnă "păr", și "burun", care înseamnă "pelerină", astfel că turcii au numit peninsula Kili Vurun.

Are 40 de kilometri lungime şi, din punctul în care se desprinde din Peninsula Kinburn, o lățime maximă de cam 10 km, care în unele locuri se micșorează la câțiva metri, conform Odessa Journal.

Kinburn Spit este o combinație uimitoare și armonioasă de păduri de pini, stepe largi, cea mai curată mare și un aer proaspăt și transparent, care este umplut cu o aromă uimitoare de ierburi de stepă.

Nisip fin şi alb

Din păcate, toate astea sunt acum rupte de bombe, mortiere şi ulei industrial, de la Hidrocentrala Nova Kahovka, distrusă. Ecologizarea zonei va dura ani de zile. Nu mai vorbim despre deminarea pe uscat şi cea marină, cu scafandri genişti.

Kinburn Spit avea o plajă largă, cu nisip alb și fin, unde exista o liniște deplină, pace și unitate completă cu natura. În Kinburn nu găseşti discoteci zgomotoase sau parcuri de distracții, dar poţi vedea stoluri de stârci albi, pelicani, lebede și rațe.

Chiar acolo unde începea limba arcuită de nisip, un loc de cazare costa, în vara anului 2022, 100 de hrivne pe noapte, adică 2,71 $, pentru o cameră cu un pat, şi se dubla, respectiv se tripla, la o cameră cu două, respetiv trei paturi.

Dacă eşti foarte norocos, vei vedea și flamingo roz aici. Kinburn Spit era înainte de război unul dintre cele mai populare locuri de vacanță estivală, pentru locuitorii din Ochakov, Mykolaiv și alte regiuni ale Ucrainei, care preferau o plajă liniştită și să privească cerul înstelat, romantic.

În Rezervaţia Biosferei Mării Negre

Suprafața totală este de peste 200 ha. Astăzi, Kinburn Spit face parte din Rezervația Biosferei Mării Negre, iar golful Yahorlyk, împreună cu Kinburn Spit, insulele și lacurile interioare sunt o zonă umedă de importanță internațională.

"Rușii ard pădurile de pe teritoriul Kinburn: marea, de-a lungul coastei, este acoperită cu cenușă și scoarță de copac arsă.

Pădurea din jurul a trei sate - Pokrovka, Vasylivka și Pokrovsky Khuteri - a fost complet arsă. În Pokrovka, absolut totul este acoperit de cenușă, iar în Vasylivka lucrurile stau și mai rău.", scria în 22 august 2022 myukraineis.org.

Ruşii vor plăti într-o zi din greu pentru refacerea zonei acesteia minunate. Să ne imaginăm, dacă nu eram stat UE şi NATO, ce pericol ne păştea cu Delta Dunării, unde Rusia a infiltrat agenţii de influenţă în rândul lipovenilor, oameni simpli.

În secolul al XV-lea, pe teritoriul acestei peninsule, turcii au construit o fortăreață puternică, Kilburun. Aici sunt peste 500 de specii diferite de plante, dintre care multe cu proprietăți curative: sunătoarea, valeriana, mușețelul, menta, cimbrul și multe altele.

Rămăşiţă a Statului Gilea

Primăvara și toamna, Kinburn Spit devine un adevărat paradis pentru culegătorii de ciuperci, deoarece aici crește un număr mare de buturugi și ciuperci albe mari.

Una dintre principalele atracții ale Kinburn Spit este Pădurea Volyzhyn - o rămășiță a vechii Ţări Gilea. Potrivit lui Herodot, în secolul al V-lea î.Hr., pe teritoriul Peninsulei Kinburn de astăzi exista statul Gilea.

La acea vreme, Kinburn Spit era complet acoperită de o pădure densă. Ele au supravieţuit acum sub forma unor parcele separate, cu mici păduri de stejari, arini, mesteceni şi pini.

Soarele arzător, căldura, apa şi umiditatea ridicată contribuie la faptul că în zonele joase, nisipoase, cresc foarte repede copaci și ierburi. Ferigile și plantele de mlaștină, hameiul și strugurii, care se înfășoară strâns în jurul copacilor, formează o regiune misterioasă și mistică.

Păsări ciudate

Este un loc este destul de întunecat și înfricoșător, care aminteşte foarte mult de junglă, acoperit cu liane, șerpi, vipere şi păianjeni veninoşi. Pur și simplu, nu este recomandat să mergeți acolo.

Rusia a capturat Kinburn Spit pe data de 9 iunie.

Sunt 300 de specii de păsări, printre care vulturul cu coadă albă, lebăda cântătoare şi cocorul gri. Mai mult de 60 de specii de păsări care trăiesc pe Kinburn Spit sunt enumerate în Cartea Roșie a Ucrainei. Alături de aceasta, Promontoriul Kinburn face parte din rutele naturale de migrație ale multor specii de păsări, unde este locul lor de cuibări şi iernat.

Mai există încă două atracții în Kinburn. Prima este pelicanii roz, care de la distanță seamănă cu pterodactilii, în contururile lor, dar în zbor arată foarte grațios. A doua atracție sunt orhideele sălbatice, care cresc în apropierea satului Pokrovka.

Orhidee sălbatice şi nămol terapeutic ca la Marea Moartă

Acesta este unul dintre cele mai mari locuri din Europa unde puteți vedea înflorind orhideele sălbatice. Kinburn Spit este de asemenea cunoscut pentru lacurile sale cu nămol terapeutic.

Înotul în lacurile sărate din Kinburn, spălarea cu argilă albă și noroi au un efect terapeutic uriaș asupra osteocondrozei toracice. Potrivit recenziilor experților, efectul terapeutic al înotului în aceste lacuri e analog procedurilor terapeutice de la Marea Moartă.

Sunt cam 150 de lacuri cu apă dulce și sărată, pe Kinburn Spit, deși în urmă cu 30-40 de ani numărul lor a ajuns la 300. În cea mai mare parte, aceste lacuri sunt puțin adânci. Peștii vin aici să se reproducă.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te