Locuiești în chirie? Poți îmbătrâni mai rapid decât dacă ai avea propria casă. Cum stau românii?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.12.2023 - 20:57
Locuiești în chirie? Poți îmbătrâni mai rapid decât dacă ai avea propria casa. Cum stau românii? - Foto: Profimedia images

Locuiești în chirie? Poți îmbătrâni mai rapid decât dacă ai avea propria casă. Un nou studiu, realizat în colaborare de către Universitatea din Adelaide și Universitatea din Essex, aduce la lumină o descoperire alarmantă. Cei care trăiesc cu chirie îmbătrânesc mai repede.

SHARE

Această cercetare dezvăluie că impactul negativ al locuitului în chirie este mai semnificativ decât cel al șomajului sau chiar al fumatului.

Locuiești în chirie? Poți îmbătrâni mai rapid decât dacă ai avea propria casa. Care e cauza?

Conform cercetătorilor brtanici, închirierea unei locuințe accelerează îmbătrânirea biologică cu mai mult de două săptămâni în fiecare an, având efecte mai pronunțate asupra vârstei biologice decât șomajul (care adaugă 1,4 săptămâni pe an) sau obezitatea (care adaugă 1 săptămână pe an).

Cercetătorii au identificat legătura dintre această accelerare a îmbătrânirii biologice și stresul asociat cu închirierea în sectorul privat, întârzierile la plăți sau condițiile de locuit afectate de anumite grade de poluare.

Interesant, s-a observat că persoanele care locuiesc în locuințe sociale par să resimtă un impact mai redus, în parte datorită costurilor mai mici, potrivit Timpul.md.

Piața imobiliară, în colaps. Acum e cel mai rău moment să cumperi o locuință

Acesta este cel mai rău moment pentru a cumpăra o casă, pentru că au crescut ratele la creditele ipotecare. Acum, este și cu 52% mai scump să cumperi o casă, decât să închiriezi una, din cauza acestei creșteri a ratelor ipotecare, potrivit unui studiu american.

A deveni proprietar a fost rareori mai dificil decât acum, pentru cei care cumpără pentru prima dată o casă. Dar o piață de locuințe strâmtorată nu se dovedește a fi o bucurie nici chiar pentru proprietari.

Citește și: De ce acum este cel mai rău moment să cumperi o casă. Dacă stai în chirie, ieși cu 50% mai ieftin

Între indicele costului de cumpărare a unei locuințe, față de închirierea uneia, este cel mai mare hiatus cu putinţă, cel puțin din anul 1996.

Prețurile locuințelor au crescut vertiginos și în România, în special în zonele rezidențiale de lângă marile orașe. Spre exemplu, un apartament cu 2 sau 3 camere se vindea în 2015 într-un cartier rezidențial din sud-vestul capitalei cu prețuri de la 35.000 de euro până la 40.000 de mii de euro pentru 3 camere, insă acum, aceleași apartamente sunt evaluate la peste 65.000 de mii de euro.

România, o țară de proprietari

Datele recent publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) dezvăluie că, în 2022, România a înregistrat cel mai înalt procent de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. Conform analizei, 94,8% din populația românească trăia într-o locuință deținută personal.

În ansamblu, 69% din populația Uniunii Europene a optat pentru proprietatea personală a locuinței, în timp ce restul de 31% locuia în locuințe închiriate. În ciuda acestui trend, România, alături de Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%), a continuat să se evidențieze prin predilecția pentru proprietatea privată.

Citește și: România, pe locul 1 în UE la proprietari. De ce se îndatorează românii și 30 de ani pentru o casă

Comparativ cu alte state membre, Germania (53%), Austria (49%) și Danemarca (40%) au înregistrat cele mai mari procente de chiriași în 2022, iar România s-a situat la un nivel scăzut de 5,2%.

În ceea ce privește dimensiunea locuințelor, se constată că media în Uniunea Europeană era de 1,6 camere per persoană în 2022. Țările precum Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda și Țările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană) au înregistrat cele mai mari medii, în timp ce Polonia, România și Slovacia au avut cele mai mici medii, cu 1,1 camere per persoană.

Datele Eurostat indică că 16,8% din populația UE locuia în locuințe aglomerate în 2022, față de 19,1% în 2010. România, împreună cu Letonia și Bulgaria, a înregistrat cele mai ridicate rate de aglomerare, iar Malta, Cipru și Țările de Jos au înregistrat cele mai scăzute rate, potrivit ziare.com.

Pe de altă parte, locuințele sub-ocupate, considerate prea mari pentru nevoile locatarilor, au reprezentat 33,6% din populația UE în 2022, cu stabilizare în mare parte din 2010. România s-a evidențiat și în acest domeniu, înregistrând cel mai scăzut procent de locuințe sub-ocupate, cu 7,3%, în timp ce Malta, Cipru și Irlanda au avut cele mai mari procente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te