VIDEO Trump, pus a doua oară sub acuzare de către Camera Reprezentanților. Senatul decide urmarea

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 14.01.2021 - 00:00
Au început dezbaterile pentru punerea sub acuzare a lui Trump pentru a doua oară, o premieră istorică/FOTO: Getty

Punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump este discutată, miercuri, de Camera Reprezentanților. Această măsură este luată în urma atacului care a șocat America și provocat moartea a cinci persoane miercurea trecută, scrie Reuters .

SHARE

UPDATE: 23.50

Punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie” a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act.

Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani.

________________________

Cel puțin 5 congresmeni republicani au anunțat că li se vor alătura democraților și vor vota unul din capetele de acuzare, cel de incitare la insurecție.

Dezbaterea are loc cu doar o săptămână înainte de expirarea mandatului lui Trump și depunerea jurământului de către președintele ales Joe Biden în 20 ianuarie.

Trump va deveni primul președinte din istoria Statelor Unite care va fi pus sub acuzare de două ori de către legislativul american dacă moțiunea va fi aprobată, lucru aproape cert în Camera Reprezentanților controlată de democrați.

Un vot majoritar în camera inferioară a Congresului va declanșa un proces în Senatul controlat de republicani însă este neclar dacă acesta ar putea avea loc înainte de expirarea mandatului lui Trump.

Trupe ale Gărzii Naționale și efective de poliție au fost desfășurate în jurul legislativului american în timpul dezbaterilor.

Steny Hover, liderul majorității democrate din Camera Reprezentanților, a anunțat că democrații intenționează să trimită "cât mai rapid posibil" rechizitoriul Senatului odată ce acesta va fi aprobat.

Președintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi, a numit deja cei 9 reprezentanți care vor susține cazul în timpul procesului din Senat.

Viteza extraordinară cu care democrații s-au mișcat reflectă temerile acestora că președintele Trump reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, punând de asemenea presiune pe liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, de a lua în considerare programarea imediată a procesului.

McConnell declarase anterior că acesta nu poate începe până când camera superioară a Congresului nu se va reîntruni în 19 ianuarie după vacanța senatorilor.

Însă Chuck Schumer, care urmează să devină următorul lider al Senatului după ce recent aleșii senatori democrați ai Georgiei și vicepreședintele ales Kamala Harris vor depune jurământul în cursul acestei luni, a declarat reporterilor că Senatul ar putea fi convocat pentru desfășurarea procesului, potrivit hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te