LIVE VIDEO / A început operațiunea de răsturnare a lui Maduro. Violențe în Venezuela

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.04.2019 - 21:50

Juan Guaido, liderul autodeclarat al Venezuelei, a anunţat că a început "faza finală" a unui plan de a-l răsturna de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro.

SHARE

El a făcut acest anunț marţi, prin intermediul unui video postat pe Twitter, în care apare alături de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez, conducător al Partidului Voinţa Populară (VP), care afirmă că a fost ''eliberat'' din arestul la domiciliu de către militarii care-l sprijină pe Guaido.

"Poporul Venezuelei a iniţiat sfârşitul uzurpării", a declarat el într-un mesaj ulterior Twitter. "În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi militare ale forţelor noastre armate, începând faza finală a Operaţiunii Libertate. Vom readuce libertatea şi democraţia în Venezuela'', spune Guaido în mesaj. El cere armatei să-l susţină, ''în cadrul Constituţiei, în cadrul luptei non-violente''.

Trupe militare care-l sprijină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi altele care ar fi trecut de partea lui Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este confuză, relatează AFP. 

Guvernul a denunţat o ''tentativă de lovitură de stat'', după ce preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar, a anunţat din interiorul unei baze militare că a primit sprijin din partea unui grup de ''soldaţi curajoşi''.

Susţinători ai lui Guaido au ieşit pe străzi şi au început să se adune în Piaţa Altamira, epicentrul protestelor împotriva lui Maduro.

Un fidel al președintelui Maduro, Diosdado Cabello, le-a cerut susţinătorilor acestuia să se adune la Palatul Miraflores, sediul preşedinţiei venezuelene.

În acest timp, guvernul preşedintelui Maduro susţine că este în curs o acţiune de ''neutralizare a unui grup restrâns de trădători din efectivele armatei, care s-au poziţionat la intersecţia Altamira pentru a porni o lovitură de stat''.

Guvernul de la Caracas a denunţat o tentativă de lovitură de stat în desfăşurare pe care a promis că o va dejuca.

Într-un mesaj pe Twitter, Maduro susține că a vorbit cu comandanţii armatei şi că aceştia l-au asigurat de ''loialitatea lor totală''. ''Nervi de oţel! (...) Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!'', adaugă el.

Focuri de armă au fost auzite la mitingul condus de liderul opoziției Juan Guaido în afara bazei aeriene din Caracas. Militarii care îl acompaniau pe Guaido la baza aeriană au schibat focuri cu soldații care îl sprijină pe Maduro.

 

Reacții

Consilierul pentru securitate naţională al președintelui SUA, John Bolton, a cerut armatei venezuelene să apere ''instituţiile legitime împotriva uzurpării democraţiei''.

El și-a exprimat pe Twitter susţinerea faţă de liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state drept preşedinte interimar al Venezuelei.

La rândul său, Secretarul american de Stat Mike Pompeo a scris, tot pe Twitter, că SUA ''sprijină total poporul venezuelean în câştigarea libertăţii şi democraţiei''.

În schimb, ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare alături de preşedintele Nicolas Maduro. ''Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalaţie militară nu a fost preluată (de opoziţie)'', a declarat pentru agenţia Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.

Ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a susținut că „armata rămâne fermă în serviciul Constituției și autorităților legitime”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te