La mitingul lui Putin s-a cântat: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova sunt toate țara mea”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.03.2022 - 12:18
La mitingul lui Putin s-a cântat: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova, este toată țara mea”/foto: bbc

Mitingul lui Putin ce a avut loc pe stadionul Cupei Mondiale Lujniki din Moscova a inclus și cântece patriotice, inclusiv un spectacol „Made in the U.R.S.S.”, cu versurile de deschidere „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova, este toată țara mea”.

SHARE

La trei săptămâni de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce Rusia se confruntă cu o rezistență fermă și aparent neașteptată pe teren, analiștii au avertizat că președintele Vladimir Putin ar putea lua în considerare următoarea sa țintă: Moldova.

„Dacă războiul va trece dincolo de Ucraina, Moldova este una dintre zonele ce se află în vârful listei”, a declarat Adriano Bosoni, director de analiză la firma de management al riscurilor Rane, pentru CNBC.

Moldova, ca și Ucraina, nu face parte din Uniunea Europeană și nici nu este membră a NATO – deși are ambiții să se alăture ambelor. Dar, ca și Ucraina, fosta republică sovietică găzduiește o populație separatistă prorusă, în principal în regiunea separatistă Transnistria, la granița cu Ucraina.

Guvernată de un lider susținut de Kremlin, Transnistria ar putea reprezenta o oportunitate strategică pentru Rusia, care are deja 1.500 de militari în zonă.

Fie Putin ar putea recunoaște independența acestui „stat” – așa cum a făcut cu Donețk și Lugansk înainte de a lansa o invazie totală a Ucrainei – sau ar putea deveni punctul central al unui așa-zis eveniment sub fals flag, fabricat de Rusia pentru a justifica o intervenție militară.

„Pentru mine, este foarte interesant că Rusia nu a recunoscut încă Transnistria ca republică independentă, la fel cum a făcut-o cu Lugansk și Donețk”, a spus Bosoni.

Citește și

Portul Constanța a devenit bază pentru marfa ce trebuie să ajungă la Odesa, Ucraina

Cel mai lung pod suspendat din lume, peste Dardanele, inaugurat în Turcia. Cum îi ajută pe români

„Dacă Rusia va face asta, ar fi un indiciu serios că se gândește să ducă conflictul în Moldova”.

„Aici, ar exista o rezistență mică sau deloc”, a spus Clinton Watts, expert la Institutul de Cercetare în Politică Externă, despre rezistența Republicii Moldova.

„Țara – una dintre cele mai sărace din Europa în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor – are o capacitate militară mult mai mică decât Ucraina. Prin urmare, o invazie a Moldovei ar putea deschide o ușă din spate în sud-vestul Ucrainei”, a spus Watts, menționând că Putin ar putea căuta un plan alternativ, având în vedere că invazia Ucrainei s-a împotmolit în jurul Kievului.

„Cred că este mai probabil să dorească să ia sudul Ucrainei și să o unească cu  Transnistria, folosind asta ca rampă de lansare pentru a lua Moldova”, a adăugat Watts.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.