La cât se ridică profiturile îngheţate din activele ruseşti, pe care UE le vrea pentru Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.01.2024 - 16:25
La cât se ridică profiturile îngheţate din activele ruseşti, pe care UE le vrea pentru Ucraina - Foto: NeedPix/geralt/Pixabay

La cât se ridică profiturile îngheţate din activele ruseşti, pe care UE le vrea pentru Ucraina. Statele membre UE au convenit în unanimitate să aloce miliarde de euro.

SHARE

La cât se ridică profiturile îngheţate din activele ruseşti, pe care UE le vrea pentru Ucraina. Statele membre UE au convenit în unanimitate să aloce miliarde de euro, din profituri excepționale.

Ele vor proveni din activele băncii centrale ruse, înghețate în Europa, ca prim pas către utilizarea acestora pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

La cât se ridică profiturile îngheţate din activele ruseşti, pe care UE le vrea pentru Ucraina

Ambasadorii blocului european au căzut de acord, în principiu, asupra acestui prim pas, care face parte din demonstrația de sprijin a blocului, pentru Ucraina.

Evoluţia are loc înaintea celei de-a doua aniversări a invaziei pe scară largă a Rusiei, din februarie 2022.

Acordul vine cu doar trei zile înaintea unui summit decisiv, în care liderii UE vor încerca să depășească obiecțiile Ungariei și să semneze un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro, pentru Ucraina, pentru următorii patru ani.

Citeşte şi: Biden oferă Ucrainei suma record de 300 miliarde de dolari. Cum a învins opoziția republicanilor?

Dintre cele 260 de miliarde de euro rezerve valutare rusești, imobilizate în anul 2022, de UE, SUA, Japonia și Canada, 191 de miliarde de euro sunt deținute în Europa.

Banii se află în principal principal în Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia.

Conform acordului, profiturile generate vor fi înregistrate separat și nu vor fi plătite sub formă de dividende acționarilor, până când statele membre UE vor decide în unanimitate să stabilească o „contribuție financiară la bugetul [UE], care va fi ridicată din aceste profituri nete, pentru a sprijini Ucraina”, conform unui proiect de text legal, citat de EurActiv.

Citeşte şi: Putin, lovitură „în plex” pentru Austria. Miliarde de dolari confiscate de la OMV și Wintershall Dea

Această taxă va fi „consecventă cu obligațiile contractuale aplicabile și în conformitate cu legislația [UE] și internațională”, se arată în text.

Apoi, Comisia Europeană ar trebui să transfere banii către bugetul UE și ulterior către Ucraina, deși nu este specificat când vor ajunge acolo, pentru a fi utilizați. Propunerea vizează doar profituri viitoare și nu se va aplica retroactiv.

Acest lucru ar putea genera aproximativ 15-17 miliarde de euro, în patru ani, care ar putea fi transferați în Ucraina, au spus oficialii UE.

Citeşte şi: Coșmar, pentru Rusia și oligarhi. UE a stabilit cum pot fi confiscate bunurile celor sancționați

Textul – care urmează să fie finalizat în următoarele câteva săptămâni – va fi supus unor verificări juridice și lingvistice, înainte ca ambasadorii UE să-l poată adopta în mod oficial, „cât mai curând posibil”, a spus o sursă a președinției belgiene a UE.

Franța și Germania și-au exprimat deja rezerve, cu privire la acest plan, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că ar putea submina încrederea în moneda euro și ar putea perturba piețele globale.

Propunerea din decembrie a Comisiei Europene, privind gestionarea activelor înghețate, a dus la încetarea sechestrului pe profituri și la transferarea lor la bugetul comun al UE, din cauza preocupărilor BCE și a statelor membre.

Ce face patrulaterul SUA, UK, Japonia Canada

Acestea au susţinut că acest lucru ar putea declanșa o instabilitate financiară și ar putea provoca măsuri de represalii, din partea Rusiei.

O iniţiativă separată, condusă de SUA și susținută de Regatul Unit, Japonia și Canada, de a confisca toate activele Rusiei, mai degrabă decât doar profituri, se confruntă cu rezistența membrilor europeni G7, în special Germania, Italia și Franța.

Confiscarea bunurilor rusești și predarea lor Ucrainei ar ușura presiunea asupra Occidentului pentru finanțarea efortului de război al Ucrainei, dar oficialii europeni îl consideră prea riscant din punct de vedere juridic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te