Putin, lovitură „în plex” pentru Austria. Miliarde de dolari confiscate de la OMV și Wintershall Dea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2023 - 17:02
Putin, lovitură „în plex” pentru Austria. Miliarde de dolari confiscate de la OMV și Wintershall Dea - Foto: Profimedia images - Colaj

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat ca Wintershall Dea, din Germania și OMV Austria să fie deposedate de participațiile de mai multe miliarde de dolari în proiecte de extracție de gaze în zona arctică a Rusiei.

SHARE

Conform decretelor prezidențiale publicate marți seara, participațiile deținute de OMV și Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye și în proiectele Achimov vor reveni unor companii rusești nou create.

Putin, lovitură „în plex” pentru Austria. Miliarde de dolari confiscate de la OMV și Wintershall Dea

"Decretul prezidențial este o nouă confirmare: Rusia nu mai este un partener economic de încredere și este imprevizibilă - din toate punctele de vedere", a declarat un purtător de cuvânt al Wintershall într-un răspuns scris la o solicitare a Reuters.

OMV a declarat că examinează decretul și că ar putea lua măsuri suplimentare pentru a-și păstra drepturile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe telefonice zilnice cu reporterii, că decretele nu înseamnă că Rusia s-a angajat în confiscarea activelor așa-numitelor "țări neprietenoase".

Citește și: Austria blochează sancțiunile UE pentru Rusia. Raiffeisen Bank face milioane de $ profit de război

"Acele companii care ies de pe piață, fie vând, fie transferă active - totul depinde de negocieri", a spus el. "Dar nu a existat și nu există niciun proces de confiscare a activelor".

Războiul economic al lui Putin cu Occidentul

Cea mai mare confiscare de active străine din Rusia de către Kremlin vine după ceea ce Putin consideră a fi o declarație de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de trupe în Ucraina, în februarie 2022.

Antreprenorii ruși au obținut controlul asupra unor active occidentale importante din Rusia, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere ale Carlsberg, precum și asupra întreprinderilor Danone.

Citește și: Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin

Active de stat rusești în valoare de sute de miliarde de dolari au fost înghețate în Occident, la fel ca și activele unor oameni de afaceri și investitori ruși. Anul trecut, Germania a preluat controlul asupra unei importante rafinării de petrol din Schwedt, deținută de ruși, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului.

Separat, Raiffeisen Bank International din Austria, una dintre băncile din Europa cele mai expuse la Rusia, a declarat marți că va prelua o participație de aproape 28% în grupul austriac de construcții Strabag, în condițiile în care cele două companii încearcă să își limiteze legăturile cu Rusia.

Potrivit decretelor lui Putin, participațiile la proiectele lui Achimov urmează să fie transferate către societăți cu răspundere limitată special înființate și, ulterior, oferite spre evaluare și vânzare unei companii puțin cunoscute, numită Gazovyye Tekhnologii.

Activele OMV vor fi vândute ulterior societății pe acțiuni SOGAZ, care furnizează asigurări pentru Gazprom, potrivit Reuters.

Încasările din vânzări vor fi plasate în conturi speciale deținute de foștii proprietari străini ai acestora.

Toate acordurile corporative aflate anterior în vigoare nu mai sunt valabile, potrivit decretelor.

Wintershall Dea, o societate mixtă între BASF și firma de investiții LetterOne a miliardarului rus Mikhail Fridman, a deconsolidat financiar activele, inclusiv câmpurile de gaze siberiene Yuzhno Russkoye și Achimov, pe care le deține în coproprietate.

Decretele lui Putin oficializează o pierdere de control pe care BASF și Wintershall Dea au semnalat-o încă din ianuarie 2023. Decretele au precizat că această măsură a fost luată pentru a proteja interesele naționale pe fondul acțiunilor ilegale și neprietenoase ale Occidentului în legătură cu activele rusești.

Directorul general al Wintershall Dea, Mario Mehren, a exclus în iulie vânzarea activelor către Fridman, deoarece acesta face obiectul unor sancțiuni occidentale.

Mehren a declarat că firma sa caută modalități de a recupera cel puțin o parte din daunele suferite, inclusiv arbitrajul și pretențiile legale.

BASF a declarat miercuri că societatea a aflat aceste informații din presă și că în prezent analizează situația în detaliu.

Compania a raportat o pierdere netă în 2022, afectată de o depreciere de 7,3 miliarde de euro cauzată în mare parte de deconsolidarea Wintershall Dea AG din Rusia.

OMV se aștepta inițial să înregistreze pierderi de 1,5-1,8 miliarde de euro din cauza retragerii din Rusia.

Toate activitățile cu participare rusă, inclusiv participația Wintershall Dea în gazoductul Nord Stream, precum și societățile mixte cu producătorul de gaze Gazprom urmează să fie separate din punct de vedere juridic până la jumătatea anului 1924.

Atât zăcământul Yuzhno-Russkoye, cât și proiectele Achimov sunt situate în regiunea Yamal-Nenets, în nordul extrem al Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te