Coșmar, pentru Rusia și oligarhi. UE a stabilit cum pot fi confiscate bunurile celor sancționați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.06.2023 - 15:53
UE a stabilit cum pot fi confiscate bunurile celor sancționați - Foto: Facebook/Council of the European Union - Imagine cu rol ilustrativ

UE a stabilit, în sfârșit, clar cum pot fi confiscate bunurile celor care încalcă sancţiunile impuse statelor terţe, precum Rusia.

SHARE

Guvernele statelor UE au convenit norme menite să faciliteze confiscarea bunurilor crimei organizate şi ale tuturor persoanelor care eludează sancţiunile impuse de blocul comunitar statelor terţe, cum sunt sancţiunile împotriva Rusiei în urma agresiunii contra Ucrainei, relatează Agerpres, citând EFE.

Statele UE au sprijinit şi o altă propunere legislativă care introduce o listă de delicte împreună cu sancţiunile aplicabile, respectiv amenzi sau pedepse cu închisoarea, pentru încălcarea aceloraşi sancţiuni.

Cele două acorduri au fost obţinute la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurată la Luxemburg şi stabilesc, în ambele cazuri, poziţia Consiliului UE (statele membre) în negocierile ulterioare asupra acestor texte cu Parlamentul European.

Citește și: Înregistrări dovedesc rolul Rusiei la Barajul Nova Kahovka. Aruncat în aer de un grup rus de sabotaj

Coșmar, pentru Rusia și oligarhi. UE a stabilit cum pot fi confiscate bunurile celor sancționați

Persoanele care "fac afaceri cu indivizi sau companii incluse în lista de sancţiuni a UE îşi vor vedea câştigurile confiscate în acelaşi mod în care se întâmplă cu traficanţii de fiinţe umane ori cu cartelurile de droguri", a indicat Consiliul UE.

Conform noilor norme, statele membre trebuie să garanteze că autorităţile lor însărcinate cu identificarea, blocarea şi gestionarea activelor provenite din activităţi infracţionale "dispun de personal calificat şi de resurse financiare tehnice şi tehnologice adecvate".

Comisia Europeană a propus aceste proiecte legislative în decembrie pentru a limita posibilitatea eludării sancţiunilor impuse Rusiei. Dar legislaţiile naţionale ale statelor UE diferă semnificativ şi, în unele cazuri, impun doar sancţiuni administrative, obiectivul noilor norme fiind de a atenua aceste diferenţe.

Citește și: Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port unui oligarh rus

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Comisia Europeană doreşte confiscarea acestor fonduri pentru a le oferi Ucrainei. Dar pentru aceasta este nevoie de stabilirea unei baze legale la nivelul întregii Uniuni Europene.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te