Biden oferă Ucrainei suma record de 300 miliarde de dolari. Cum a învins opoziția republicanilor?
Administrația președintelui Joe Biden susține un proiect de lege ce permite să sechestreze 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a le furniza Ucrainei.
Biden, oferă Ucrainei suma record de 300 miliarde $ Ucrainei. Cum a învins opoziția republicanilor?
„Proiectul de lege oferă autoritatea necesară puterii executive pentru a sechestra activele suverane rusești în beneficiul Ucrainei”, a scris Consiliul Național de Securitate în memoriul său, unul dintre mesaje văzute Bloomberg, potrivit eurointegration.com.ua.
Bloomberg a precizat că sprijinul lui Biden pentru acest pas a apărut pe fundalul în care republicanii din Congres au blocat alocarea a peste 60 de miliarde de dolari Ucrainei, din cauza temerilor că Washingtonul poartă o povară financiară prea mare.
Administrația președintelui dorește, de asemenea, să coordoneze acest pas cu aliații G7, în special în Europa, unde sunt stocate aproximativ 200 de miliarde de dolari SUA din active rusești înghețate, iar sprijinul pentru confiscarea acestora, în special în mod unilateral, este mai mic.
Consiliul Național de Securitate susține o astfel de măsură ca parte a unei game de instrumente pe care SUA le au în vedere pentru a forța Rusia să plătească pentru daunele cauzate de război.
Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa aproximativ 411 miliarde de dolari.
Sursa, care a cerut anonimatul, a declarat pentru Bloomberg că se așteaptă ca subiectul să fie abordat la o întâlnire a liderilor G7 luna viitoare.
Bloomberg a indicat că oficialii Congresului văd posibilitatea ca această decizie să fie adoptată ca parte a unui pachet suplimentar de sprijin pentru Ucraina, deși comitetele și liderii ambelor camere vor trebui să aprobe includerea acesteia.
Ideea de a folosi fondurile proprii ale Rusiei pentru a finanța reconstrucția Ucrainei este văzută ca o modalitate de a consolida sprijinul pentru Kiev, întrucât unii republicani se opun continuării finanțării, se spune în articol.
Președintele Camerei, Mike Johnson, a susținut ideea într-un interviu pentru New York Post, numind-o „un lucru eminamente responsabil pentru noi”.
Senatorul republican Jim Risch, unul dintre cei doi autori ai proiectului de lege, a remarcat că există un acord bipartizan larg cu privire la această problemă în Senat.
Democrații și republicanii din comitet sunt însă în dezacord cu privire la cele două părți esențiale ale proiectului de lege, care îi cer lui Biden să se coordoneze cu națiunile G7 în ceea ce privește confiscările de active, dar nu necesită aprobarea acestora, despre care unii spun că ar putea oferi SUA capacitatea de a acționa unilateral.
Potrivit notificărilor văzute de Bloomberg, Casa Albă a fost inițial rezervată cu privire la includerea cerinței de aprobare a G7, dar ulterior a subliniat necesitatea de a coopera cu aliații.
Europa nu are niciun interes să se opună
O astfel de cerință „ar face mai probabil ca Europa (unde se află marea majoritate a activelor) să fie dispusă să facă acest pas, având în vedere îngrijorarea că aplicarea acestei decizii ar putea crește probabilitatea ca noi să confiscăm active în alte țări, caz în care justificarea legală și politică este mai puțin puternică”, se arată în memoriul Consiliului Național de Securitate, văzut de Bloomberg.
Citește și: Cancelarul Germaniei cere statelor UE să-şi sporească livrările de arme către Kiev: „Nu e suficient”
„De asemenea, reduce riscul ca acest pas să submineze încrederea în Statele Unite ca destinație pentru investițiile străine”, subliniază documentul.
Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a anunțat progrese în problema sechestrului bunurilor rusești în favoarea Ucrainei și și-a exprimat speranța că va fi posibil să se aprobe un cadru legal unificat pentru aceasta în 2024.
Citește și: Ucraina are nevoie de circa 33 miliarde € ca ajutor în 2024. Câți bani a primit în 2023
Administrația Biden și-a intensificat eforturile de a confisca 300 de miliarde de dolari SUA în active suverane rusești înghețate în țările occidentale.
La 12 decembrie, Comisia Europeană a aprobat o propunere legislativă de utilizare a veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina să se recupereze, pe care Consiliul European a examinat-o la 14 decembrie.