Kremlinul obligă Google, Facebook, Youtube, Twitter să își deschidă reprezentanțe locale

DE Edi Neagu | Actualizat: 02.06.2021 - 23:32
Vladimir Putin vrea să controleze și internetul. Foto:Kremlin.ru

Rusia vrea să țină sub control giganții internetului, cum ar fi YouTube, Google, Facebook și Twitter. Moscova vrea să îi poată sancționa, așa că le impune condiții. În acest sens, a fost adoptat un proiect de lege.

SHARE

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în prima lectură, un proiect de lege care obligă giganţii internetului să deschidă reprezentanţe locale în Rusia pentru a-i putea sancţiona mai bine în cazul unor infracţiuni, informează AFP.

Înmulţirea măsurilor ce vizează reţelele sociale şi mass-media independente sau străine provoacă îngrijorare în rândul criticilor puterii, care le percep ca pe încercări de a restricţiona ultimele domenii ale libertăţii de exprimare şi ale manifestării opoziţiei.

CITEȘTE ȘI: Primarul Reșiței cere, la fel ca Boc, reorganizare administrativă: Sunt comune cu 86 de locuitori

După adoptarea proiectului delege, Duma (camera inferioară a parlamentului rus) a explicat pe site-ul său că reprezentanţele "companiilor străine de tehnologie a informaţiei" vor fi "responsabile pentru orice încălcare a legislaţiei ruse, pot coopera cu structurile de stat şi pot limita diseminarea conţinutului ce încalcă legislaţia rusă".

Legea propusă, a cărei adoptare finală va avea loc în săptămânile următoare, vizează companiile ale căror resurse online au o audienţă zilnică de peste 500.000 de utilizatori.

CITEȘTE ȘI: Rusia susține că va desfășura noi unități militare în apropierea granițelor occidentale

Sunt vizate companiile Google, Facebook și Twitter

YouTube, Google, Facebook şi Twitter sunt menţionate în nota explicativă care însoţeşte textul.

Proiectul de lege a fost elaborat în paralel cu intensificarea, în ultimele săptămâni, a criticillor şi acţiunilor legale împotriva acestor giganţi ai mediului online de către autorităţile ruse.

Acestora li se reproşează că nu au eliminat postările care făceau apel la participarea la demonstraţii în favoarea liderului de opoziţie aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, că au cenzurat conţinutul pro-rus sau pentru că au lăsat în mediul online conţinut ce face apologia consumului de droguri sau a sinuciderii.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat deja o serie de legi în februarie pentru a creşte amenzile pentru încălcări ale legii de către manifestanţi sau giganţi ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.

În 2019, Rusia a adoptat o lege vizând dezvoltarea unui internet suveran.

Autorităţile neagă intenţia de a construi o reţea naţională pe care să o ţină sub control, aşa cum se întâmplă în China. Această perspectivă sumbră este însă cea de care se tem ONG-urile şi opozanţii din Rusia, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.