Primarul Reșiței cere, la fel ca Boc, reorganizare administrativă: Sunt comune cu 86 de locuitori

DE Valentin Mirică | Actualizat: 31.05.2021 - 13:06
Primarul Ioan Popa Foto: Reper 24

Primarul Reșiței, Ioan Popa (PNL), a scris, pe Facebook, că susține reorganizarea administrativă a României, așa cum a propus Boc, acum câteva zile.

SHARE

“România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte.

Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care e din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sistem care și-a clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, a declarat Emil Boc.

CITEȘTE ȘIAmalia, fosta soție a lui Ilie Năstase: Plecată din Rahova, am ajuns să vorbesc cu Robert de Niro

Primarul Reșiței cere, la fel ca Boc, reorganizare administrativă

Primarul liberal al Reșiței i-a susținut propunerea, arătând că au fost înființate comune care au 86 de locuitori.

„Organizarea administrativă a României datează din anul 1968, timp în care în extrem de multe orașe, comune și sate a scăzut dramatic numărul de locuitori. Spre deosebire de Germania, Franța, Ungaria, Serbia, etc, state în care nu există structură administrativă sub 2.000 de locuitori, în România avem comune cu primar, secretar de comună, birou administrativ, Consiliu Local, la 86 de cetățeni”, a pscris Ioan Popa pe Facebook. 

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Interlopul Rechinu are un ordin de suspendare a extrădării de la un judecător din Mexic

Cea mai mică comună din țară este Brebu Nou din Caraș Severin, arăta Europa Liberă, acum câteva luni. Potrivit recensământului din 2011, comuna avea 86 de locuitori.

Comuna Bătrâna din Hunedoara avea, în 2011, 124 de locuitori.

Comuna Ceru Băcăinți din Alba - 266 de locuitori. În 2018, primăria avea 8 angajați și 8 consilieri locali. Potrivit declarației de avere pe 2020, primarul Ioan Trif a încasat un salariu de 60.352 de lei/an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.