Josep Borrell cere statelor UE să implementeze măsurile de apărare „Strategic Compass”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.11.2021 - 22:30
Josep Borrell cere statele UE să implementeze măsurile de apărare „Strategic Compass”/foto: eunews

UE și-a accelerat pregătirile pentru adoptarea „Strategic Compass” ca parte a obiectivelor de „autonomie în apărare” ale blocului pentru a aborda crizele de securitate cu care s-a confruntat recent.

SHARE

Șeful diplomației UE a cerut, joi, statelor membre să acționeze conform noii strategii de apărare, subliniind că „Europa este în pericol”.

„Trebuie să evităm riscul de a trata acest lucru ca pe un alt document al UE, cu acceptare și urmărire limitate”, a scris Josep Borrell, referindu-se la un proiect de strategie de apărare pe care l-a prezentat miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE la începutul acestei săptămâni.

„Strategic Compass” se bazează pe constatarea că „Europa este în pericol”. Cei mai mulți miniștri au fost de acord cu „gravitatea deteriorării mediului strategic al Europei” și „gravitatea și urgența situației” în timpul discuțiilor.

Borrell a subliniat că acum revine statelor membre UE să facă sugestii de amendamente, să adopte strategia de apărare și, cel mai important, să pună în aplicare toate acestea.


„În cele din urmă, doar deciziile statelor membre vor determina dacă schimbările geopolitice rămân doar un semnal de alarmă care rămâne neascultat. Sau începem un nou capitol în securitatea și apărarea europeană, atunci când decidem în sfârșit să ne confruntăm cu responsabilitățile de securitate”, a spus Borrell.

Citește și

Comisia Congresului SUA: Armata chineză, pregătită pentru invazia Taiwanului

UE reimpune restricţii ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor începând din iunie 2022

 

Strategic Compass a introdus un set de propuneri pentru a consolida rolul blocului ca furnizor de securitate, ce include propuneri și calendare concrete, cum ar fi înființarea unei forțe UE de 5.000 de militari care poate fi dislocată rapid, investiții în capacități industriale și securizarea UE împotriva atacurilor cibernetice, potrivit eunews.

Borrell a subliniat că proiectul european nu este o alternativă la NATO, ci înseamnă împărțirea sarcinilor cu SUA.

Cel mai important element din documentul ce urmează să fie finalizat la Summit-ul liderilor UE din martie 2022 este „forța de desfășurare rapidă”, ce presupune o forță de 5.000 de soldați, unități aeriene, terestre și navale, care să organizeze exerciții regulate.

Deși decizia de a desfășura o forță - ce poate opera și în afara zonei UE -- va necesita voturile a 27 de țări, nu fiecare membru al organismului european va trebui să contribuie cu trupe.

Forța de desfășurare poate fi formată prin coaliții ale unui grup de țări membre și va avea o structură modulară pentru a putea răspunde la diverse situații de criză, inclusiv atacuri hibride asupra UE.

Forța de desfășurare rapidă este programată să fie înființată până în 2025.

Deși UE este un actor important în politica și economia globală cu cei 27 de membri ai săi, nu poate acționa independent de NATO și SUA atunci când vine vorba de domeniile apărării și securității.

Documentul final urmează să fie adoptat în martie 2022.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te