UE reimpune restricţii ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor începând din iunie 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.11.2021 - 19:07
UE reimpune restricţii ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor începând din iunie 2022. / Foto: globalcapital.com

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au termen - până în iunie 2022 - să înceteze să acorde ajutoare ţintite excepţionale întreprinderilor afectate de pandemie, a anunţat Comisia Europeană, informează AFP.

SHARE

Reglementările europene stricte care încadrează ajutoarele publice oferite întreprinderilor - suspendate de la începutul crizei sanitare COVID-19 - urmează să fie aplicate din nou, deplin, începând de la 30 iunie 2022 - cu şase luni mai târziu decât se prevedea iniţial, a anunţat comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager, care argumentează că economia s-a relansat

”Această prelungire limitată de şase luni va permite o eliminare treptată şi coordonată a măsurilor de criză şi ţine cont de puternica relansare aşteptată a întregii economii”, a anunţat ea.

Citește și: Vladimir Putin acuză Occidentul că „agravează” tensiunile în Ucraina și în Marea Neagră

Comisia a făcut derogări largi de la aceste reguli începând din martie 2020, permiţând „Celor 27” să injecteze lichidităţi importante în economiile lor lovite în plin de restricţii de circulaţie şi carantine.

”Fără un ajutor public excepţional, întreprinderi altfel viabile nu ar fi putut supravieţui”, a subliniat Margrethe Vestager în faţa presei.

CE a aprobat de la începutul pandemiei plata unor ajutoare de stat în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de euro

Potrivit lui Vestager, Comisia a aprobat de la începutul pandemiei plata unor ajutoare de stat în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de euro.

Ea şi-a confrmat joi intenţia de a modifica reglementările concurenţei UE în vederea unei facilitări a investiţiilor în sectorul tehnologic şi finanţării unor proeicte care să permită o contracarare a modifcărilor climatice.

UE este necesar să avanseze pe drumul abrupt al relansării (economice) după (noul) coronavirus, permiţând industriilor europene să se consolideze în vederea dublei tranziţii ecologice şi digitale”, sunliniază CE.

Citește și: FOTO Pentru Jennifer Lopez, vârsta e doar un număr. Apariție provocatoare, la 52 de ani

Există o provocare în producţia de semiconductoare- componente omniprezente în aparate electronice, automobile şi infrastructuri tehnologice -, în care aprovizionarea europeană depinde de importuri din China, Taiwan şi Coreea de Sud.

UE are nevoie să aibă propria ”aprovizionare securizată” şi ”ar putea astfel să ia în calcul să aprobe un ajutor public în vederea acoperirii eventualelor deficite de finanţare”, a anunţat Margrethe Vestager.

O ascensiune a puterii de producţie de cipuri în Europa ar dura ani de zile, necesitând probabil o susţinere publică importantă, pentru ca întreprinderi private să poată recupera rămânerea în urmă tehnologică.

Fonduri publice ar putea fi folosite la crearea ”primelor structuri de producţie”, însă cu ”garanţii” în vederea păstrării unei concurenţe loiale, a avetizat comisarul.

Franţa exercită presiuni asupra CE să flexibilizeze reglementările în domeniul investiţiilor publice, în vederea unei creşteri a producţiei de cipuri în Europa.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.