Încă o navă rusească distrusă în Sevastopol. NATO: Flota Mării Negre nu mai poate impune blocadă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.10.2023 - 08:52
Încă o navă rusească distrusă în Sevastopol - Foto: pravda_eng (imagine cu caracter ilustrativ)

Încă o navă rusească distrusă în Sevastopol. NATO: Flota Mării Negre nu mai poate impune blocadă. Nava Pavel Derjavin, parte a Proiect 22160, a sărit inopinat în aer în Crimeea ocupată.

SHARE

Încă o navă rusească distrusă în Sevastopol. NATO: Flota Mării Negre nu mai poate impune blocadă.

Nava de patrulare din clasa Vasili Bîkov Pavel Derjavin a explodat în portul Sevastopol, iar potrivit primelor ipoteze se pare că a lovit o mină, raportează dailykos.com

Nava de patrulare se afla într-un raid extern din Sevastopol. Este o navă nouă. Construcția ei a început în 2016 la șantierul naval Zelenodolsk și a fost finalizată la Kerci, potrivit presei ucrainene.

Încă o navă rusească distrusă în Sevastopol

Ea a intrat în serviciul Flotei Ruse de la Marea Neagră în 2020.

Flota rusă din Marea Neagră are în înzestrare patru nave din proiectul 22160: Vasili Bîkov, Dmitri Rogacev, Pavel Derjavin și Serghei Kotov.

Acest tip de navă are un deplasament de până la 1.700 de tone și este dotată cu până la opt rachete Kalibr.

Mai mulți martori din Sevastopol au spus că pe la ora 10 dimineața s-a auzit o explozie, iar un grup de monitorizare din Crimeea a descoperit o navă și o ambarcațiune în mare, lângă Sevastopol.

Judecând după dimensiunea navei - aproximativ 60 de metri - ar putea fi un dragător de mine.

NATO: Flota Mării Negre nu mai poate impune blocadă

NATO a declarat că atacurile ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră din septembrie i-au limitat sever capacitățile, dar aceasta rămâne capabilă să îndeplinească sarcini de bază în timpul războiului.

„Aceste atacuri au fost mai devastatoare și mai bine coordonate decât altele până acum în acest război. Pagubele fizice au fost aproape sigur grave, dar localizate, ducând la o retragere mare dintre navele flotei din Crimeea", a spus oficialul în marja întâlnirii miniștrilor apărării din țările Alianței, după cum a raportat de la Bruxelles corespondentul European Pravda.

Cu toate acestea, flota aproape sigur rămâne capabilă să-și îndeplinească principalele sarcini de război de a lovi cu rachete de croazieră și de a patrula zona.

Citește și: Rusia se pregătește de război cu Finlanda și NATO. A format Districtul militar Leningrad

„Dar capacitatea sa de a continua patrule regionale mai ample și de a impune o blocare de facto a porturilor ucrainene este probabil să scadă. De asemenea,  capacitatea sa de a-și proteja sistemele și de a efectua întreținerea săptămânală este probabil să se fi deteriorat”, a spus oficialul.

Această situație va forța probabil Rusia să ia o poziție reactivă și, în același timp, demonstrează că armata ucraineană poate submina poziția strategică a Kremlinului în Sevastopolul ocupat.

Citește și: VIDEO Momentul în care HIMARS distruge un echipaj rus de operatori de drone. I-au spulberat

Anterior, serviciile secrete britanice au declarat că, după o serie de lovituri ucrainene de succes, Flota rusă a Mării Negre nu va mai putea avea, evident, același control asupra Mării Negre ca înainte, iar navele sale vor fi mai puțin în siguranță în porturi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te