Autoritățile din China știau de pericolul apariției unui coronavirus. S-au și antrenat pentru asta

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.03.2020 - 12:15
Aeroportul internațional Tianhe din Wuhan Foto: airport-technology.com

Pe 18 septembrie 2019, pe aeroportul din Wuhan, autoritățile chineze au simulat gestionarea unui accident bacteriologic în care a fost ”implicat” un...coronavirus.

SHARE

Informația a fost dezvăluită de publicația „Hubei Daily”, preluată de agenția chineză Xinhua și, ulterior, citată de site-ul televiziunii italiene TC COM 24, parte a trustului Mediaset.

Exercițiul militar a avut loc pe Aeroportul Tianhe din Wuhan, cu o lună înainte de Jocurile Forțelor Armate, despre care Lijian Zhao, purtător de cuvânt al Ministerului chinenz de Externe, a susținut că a fost prilejul perfect pentru ca SUA să aducă noul coronavirus SARS CoV- 2 în China.

„Exercițiul a simulat anihilarea unui bagaj care depășise nivelul de radiație nucleară, precum și tratarea unui caz de infecție cu un coronavirus nou, descoperit în aeroport. Exercițiul a inclus investigații epidemiologice și carantină temporară, securizarea zonei, izolarea și inspecția, transferul cazurilor și tratamentul sanitar”, scrie Xinhua.

Mai mult, se precizează că autoritățile vamale din Wuhan „au înființat o echipă de analiză a riscurilor epidemice” la care pot fi supus delegațiile participante la Jocurile Militare.

„Analizați riscurile și cooperați cu autoritățile vamale aeroportuare, pentru a facilita supravegherea și prevenirea bolilor!”, se arată într-un comunicat oficial.

La rândul său, site-ul TG COM 24 punctează: „Cu mult înainte de epidemia internațională legată de coronavirus, numită ulterior Covid-19, a avut loc un exercițiu militar în Wuhan.

Autoritățile au solicitat armatei să organizeze operațiuni de salvare pentru luna septembrie simulând un pericol bacteriologic. Exercițiul a fost programat pentru Jocurile Forțelor Armate Chineze, programate pentru luna următoare (octombrie- n. red.) în Wuhan. Întâmplător, inamicul a fost numit «coronavirus». O denumire care vizează o mare cantitate de viruși, ce cauzează o mare varietate de boli".

Întrebarea firească după aceste dezvăluiri este: dacă autoritățile erau conștiente de risc și se antrenau pentru a-l gestiona eficient, de ce nu au stopat din timp răspândirea virusului la anivel global? În plus, acuzațiile lansate împotriva SUA sunt o manieră de a pasa responsabilitatea pe umerii celui mai important adversar geopolitic al Chinei?

Deși astfel de simulări sunt o practică militară obișnuită, faptul că autoritățile chineze au luat în calcul izbucnirea unei epidemii cu un coronavirus dovedește că erau conștiente de existența acestui pericol.

Deloc surprinzător, deoarece virusologii chinezi estimau că o astfel de epidemie e doar o chestiune de timp, după cum se poate constata și din articolul științific de mai jos, scris de cerecetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan și datat martie 2019.

Un mail intern

O altă dezvăluire a vizează un mail intern al Institutului de Virologie din Wuhan, din 2 ianuarie, în care personalul instituției era informat: „Comitetul Național de Sănătate prevede, în mod explicit, ca toate datele experimentale de testare, rezultatele și concluziile legate de acest virus nu trebuie divulgate în mass - media independente. Vă rugăm să respectați strict ceea ce se solicită ".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te