Rudolf Giuliani, implicat într-un nou scandal. A girat o organizație teroristă iraniană

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.09.2018 - 16:49

Avocatul lui Donald Trump a declarat, sâmbătă, la reuniunea membrilor din exil ai guvernului auto-declarat al Iranului că SUA simpatizează cu eforturile lor de a răsturna guvernul oficial al țării. Departamentul de Stat s-a văzut din nou nevoit să nege afirmația.

SHARE

Fostul primar al orașului New York a vorbit cu membrii și suporterii Consiliului Național de Rezistență din Iran (NCRI), cel mai mare grup de opoziție față de regimul islamic din Iran și aripa politică a Mujahideen-e-Khalq (Mujahedinii Poporului - MEK), organizație declarată teroristă de către SUA. 

„Mă adresez, deci, guvernului iranian: trebuie să fiți cu adevărat înspăimântați de a fi răsturnați. Nu vom uita că ați vrut să comiteți crime pe pământul nostru”, a declarat Rudolf Giuliani.
După atacul de sâmbătă, de la parada militară din Iran, în care au fost ucise mai mult de 20 de persoane, securitatea a fost suplimentată în jurul a peste 1.500 de persoane care au venit într-un hotel din centrul Manhattan, la reuniunea grupului de opoziție care își are sediul principal la Paris.

Departamentul de Stat s-a dezis

Rudolf Giuliani a declarat că organizația de opoziție este răspunsul democratic la regimul iranian pe care la numit „un grup de infractori, criminali și oameni care pretind că sunt religioși, dar au atât de mult sânge pe mâini, așa ceva este aproape de neconceput".
Apoi a adăugat: „Iranul are dreptul la libertate și democrație", potrivit The Guardian.
Duminică, în cadrul unei emisiuni CNN, ambasadorul SUA pentru Națiunile Unite, Nikki Haley, a respins întrebarea referitoare la remarcile lui Giuliani și a declarat: „Consilierii apropiați ai lui Rouhani nu au spus nimic despre președintele Trump" și  adăugat că SUA „nu vrea să facă schimbări de regim în Iran".

De asemenea, administrația Trump a negat orice implicare cu privire la declarațiile lui Rudolf Giuliani, afirmând că nu are nici o legătură cu politicile privind Iranul. „Rudy Giuliani nu vorbește în numele guvernului american în politica externă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, pentru The Daily Beast.

Mai mult, Daniel Benjamin, fost coordonator al Departamentului de Antiterorism în administrația Obama a arătat că Rudy Giuliani a ignorat faptul că MEK este listată ca o organizație teroristă care „are sânge american pe mâini” și a sugerat că e clar că acesta primește bani în schimbul sprijinului său. „Acțiunile lui Giuliani au fost scandaloase tot timpul, dar este și mai rău acum când acționează în timp ce este avocatul președintelui”, a afirma Daniel Benjamin.

MEK a fost scoasă din lista americană a organizațiilor teroriste în 2012. Aripa sa politică, NCRI, vine anual la New York în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite și organizează proteste în afara corpului mondial împotriva liderilor iranieni aflați în oraș. Încă de la începutul anului, iranienii din exil au continuat să protesteze împotriva regimului clerical din țara lor, iar moneda națională a pierdut aproximativ două treimi din valoarea sa, a declarat Maryam Rajavi, liderul MEK și președintele ales în exil al NCRI.
Aceasta a spus că "regimul este înconjurat, politic și internațional, iar din punct de vedere economic este în pragul colapsului".

SUA a negat și susținerea lui Giuliani pentru PSD

Fostul primar al New Yorkului, actualmente unul dintre avocații lui Donald Trump, a trimis în august o scrisoare către președintele Klaus Iohannis, prin care susținea amnistierea infractorilor din România și solicita exact aceleași lucruri pe care le solitică public Liviu Dragnea și PSD. Astfel, Rudolf Giuliani a invocat „excesele DNA” și „protocoalele secrete”: „Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”).”

Citește și Rudolph Giuliani către Iohannis: Protocoalele promovate de Kovesi şi Maior subminează

Ambasada SUA, prin purtătorul de cuvânt Donald L. Caroll, a făcut câteva precizări referitoare la scrisoarea lui Rudolph Giuliani către președintele Klaus Iohannis, pe care o cataloghează drept „opinia unei persoane fizice”. „Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”, a afirmat la scurt timp după apariția scrisorii oficialul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. 

Citește și Ambasada SUA despre scrisoarea lui Giuliani: Guvernul SUA nu comentează opiniile persoanelor fizice

De asemenea, Washigton Post a scris că Rudolph Giuliani ar fi primit un telefon de la oficialii Departamentului de Stat, a recunoscut chiar fostul primar într-un scurt interviu pentru această publicație. „Au vrut să știe dacă ce s-a întâmplat e adevărat, dacă e real. Voiau să fie siguri că informația e corectă”, a declarat Giuliani. „Absolut”, a susținut avocatul lui Trump că le-ar fi răspuns oficialilor Departamentului de stat.  
Citește și Giuliani în Washington Post: Credeam că românii știu că nu reprezint poziția președintelui SUA

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te