VIDEO+GALERIE FOTO Imagini dramatice din Grecia. 26 de persoane, găsite îmbrățișate, pe un câmp ars

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.07.2018 - 11:32

26 de persoane, adulți și copiii, au fost găsiți morți, îmbrățisate, pe un câmp de lângă localitatea Mati, din Grecia. Autoritățile grecești descoperă noi victime, pe măsură ce incendiile sunt stinse.

SHARE

Cele 26 de persoane și-au abandonat autoturismele în panică și au fugit spre mare, relatează Euronews. Dar au ajuns pe o coastă și nu au mai putut înainte, așa că au fost prinși ca într-o capcană. „Lumina zilei a scos la iveală dimensiunea dezastrului. Flăcările au ajuns până la mare. Cele 26 de persoane au fost ucise într-o zonă stâncoasă, care coboară în mare. Victimele nu au găsit o cale pentru a ajunge la mare”, a relatat reporterul Michalis Arampatzoglou.Un supraviețuitor a declarat că atunci când au realizat că nu mai există scăpare din calea flăcărilor, și-au abandonat mașinile în mijlocului drumului și au fugit. „Mi-am luat copilul de trei ani în brațe și am început să fug spre mare. Am ajuns pe o cărare din spatele unei case, am coborât pe plajă și am intrat în apă. Totul a durat câteva secunde, atât am avut pentru a ajunge la mare la timp. Sunt sigur că au fost și alte persoane în spatele meu, ,dar știu că nu au reușit să se salveze”, a menționat martorul pentru Euronews.79 de persoane au murit și peste 200 au fost rănite în incendile care au devastat Grecia în ultimele zile, Mati fiind zona cea mai afectată. 

Citește și: Olympiacos donează 1 milion de euro pentru victimele din Grecia.Nu intensitatea focului a ucis, ci viteza cu care s-au deplasat pe teren. Vântul a împins incendiul spre stațiunile de lângă mare, ceea ce a provocat un dezastru. Mulți dintre localnici și turiști au înțeles prea târziu periculos care se îndreaptă spre ei. Nici măcar marea nu a mai fost salvare pentru cele 26 de persoane care au murit îmbrățișate.

„Focul a apărut dintr-odată. Vântul bătea cu o forţă nemaipomenită. De când sunt n-am trăit aşa ceva. Am alergat către mare. Am intrat în apă şi am încercat să ne depărtăm pe cât posibil de fum, am înaintat în apă cât am putut. Dar vântul şi curenții erau aşa de puternici încât începuseră să ne ia valurile. Nu mai vedeam nimic de jur împrejur, nu mai ştiam nici în ce direcţie e Mati. Nu se mai vedea nimic.” , a declarat Nikos Stavrinidis, supravieţuitor.Primul incendiu a fost semnalat luni, în apropiere de Kineta, o staţiune aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, alimentate de vântul violent şi uscat. Al doilea focar a izbucnit, independent, în Mati, un sătuc situat la 30 de km nord-est de Atena, în zona Rafina, populară printre turiştii greci, mai ales pensionari. Dar tot acolo sunt şi multe tabere pentru copii, notează Pro TV. Citește și: Peste 74 de morți în incendiile din zona Atenei
„Forțele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, către Grecia”, informează MApN. Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o „tragedie naţională" şi „un dezastru biblic cu pierderi umane".  Aproximativ 700 de persoane au fost salvate de echipele de intervenţie. Citește și: 60 de persoane au decedat în Japonia din cauza caniculei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.