Franța va antrena și va echipa armata ucraineană cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.05.2023 - 17:47
Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron - Foto: Profimedia Images

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei.

SHARE

"În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC", se arată într-un comunicat, potrivit AFP.

Parisul s-a angajat la începutul anului să ofere Ucrainei tancuri uşoare şi rapide AMX-10 RC. Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii.

Ajutor militar francez pentru Ucraina

Franţa îşi concentrează de asemenea "eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei", subliniază declaraţia comună.

Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puţin prematură", a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întâi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex, scrie Agerpres.

Citește și: Erdogan ar fi câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte, dar nu are 50%

"Pe lângă contribuţia sa naţională, Franţa participă activ la măsurile Uniunii Europene şi ale NATO în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi pregătirea soldaţilor ucraineni" , se arată întrun  comunicat al Palatului Elysee.

Pe parcursul anului 2023, se are în plan antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franţa şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldaţi în acest scop.

Pe plan diplomatic, cei doi preşedinţi s-au pronunţat duminică seara în favoarea unor noi sancţiuni şi pentru continuarea întăririi legăturilor între Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană.

Citește și: The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în Rusia şi voia să-l lase pe Orban fără țiței rusesc

"Ucraina şi Franţa sunt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune".

"Viitorul Ucrainei şi al poporului său se află în cadrul familiei europene. Uniunea Europeană a recunoscut deja perspectiva europeană a Ucrainei şi i-a acordat statutul de ţară candidată", se arată în comunicatul în care se adaugă că Franţa "aşteaptă cu interes raportul Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare".

Franţa reafirmă, în acest text, dreptul Ucrainei de a-şi alege aranjamentele de securitate şi doreşte să ajute "Ucraina să îşi continue drumul către familia euro-atlantică".

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a oprit la Paris duminică seara în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te