Fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo susține boicotarea JO de iarnă de la Beijing din 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.03.2021 - 08:35
Fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo susține boicotarea JO de iarnă de la Beijing din 2022. / Foto: insidethegames.biz

Fostul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, s-a alăturat vineri altor congresmeni şi personalităţi din Partidul Republican care cer boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing pentru a pedepsi China pentru nerespectarea drepturilor omului, informează AFP.

SHARE

"Nu trebuie să aibă loc acolo", a declarat fostul secretar de stat din administraţia Trump, într-un interviu la o emisiune radio găzduită de jurnalistul conservator Hugh Hewitt.

"Nu putem permite sportivilor noştri să meargă la Beijing şi să recompenseze Partidul Comunist Chinez în timp ce acesta se angajează în acţiuni negative în lumea întreagă", a adăugat Pompeo.

"Jocurile Olimpice sunt o expresie a libertăţii şi a talentului atletic. Organizarea lor la Beijing este total nepotrivită", a insistat fostul şef al diplomaţiei americane.

Citește și:

De ce rezistă dictatorii? Legătura dintre Erdogan, Putin, Maduro și Lukașenko

Cea mai bună abordare pentru pedepsirea Partidul Comunist Chinez

Fostul secretar de stat s-a aflat în fruntea confruntării cu China, într-un stil asemănător războiului rece, care a caracterizat ultimele luni ale administraţiei Trump. Cu toate acestea, Mike Pompeo nu s-a exprimat în favoarea boicotării Jocurilor Olimpice din 2022 în perioada în care s-a aflat la conducerea Departamentului de Stat.

El a dat asigurări că a "lucrat la acest subiect în ultimele luni" pentru a "găsi cea mai bună abordare" care să "pedepsească maxim Partidul Comunist Chinez".

Solicitările de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 adresate preşedintelui Biden de republicani, în special în Congres, s-au înmulţit în ultima perioadă. Susţinătorii boicotului invocă nerespectarea drepturilor omului de către autorităţile chineze, în special în privinţa modului în care este tratată minoritatea uigurilor musulmani.

Citește și:

Sporul, o capcană pentru bugetari. Banii pentru care sunt la mâna șefului, o invenție din 2017 a PSD

JO de iarnă de la Beijing ar trebui să se deschisă pe 4 februarie 2022

Jocurile Olimpice de iarnă urmează să se deschidă pe 4 februarie 2022, la doar şase luni de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Organizaţiile pentru drepturile omului acuză China că a internat forţat în lagăre de muncă din regiunea autonomă Xinjiang până la un milion de uiguri.

China neagă aceste acuzaţii şi cifrele avansate, susţinând că uigurii musulmani sunt duşi în centre de formare profesională destinate să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i ţine departe de tentaţia extremismului religios. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.