FOTO Există Norvegia Arabiei. Găzduiește singurele fiorduri deșertice din toată lumea

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.08.2023 - 21:14
Khor ash Sham. - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Khor ash Sham. - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)
Khor ash Sham. - Foto: Profimedia Images (Imagine cu rol ilustrativ)

Este greu de crezut că jungla de sticlă și oțel din Dubai, un alt emirat din Golf, este la doar câteva ore de mers cu mașina.. Nu găseşti nici urmă de zgârie-nori, mall-uri sau chiar drumuri aici. Singurele înălţimi sunt pereții aproape verticali, de stâncă.

SHARE

Aceştia sunt cei care înconjoară apele curate și calde ale Golfului Khor ash Sham. Peninsula şi Guvernoratul Musandam, la vârful de nord-est al Peninsulei Arabice, a fost uneori comparată cu Norvegia, iar asta nu doar pentru că se întâmplă să fie lângă ape bogate în petrol.

Aici, tărâmurile deșertice din Ras-Al-Khaimah, cel mai nordic dintre cele șapte Emirate Arabe Unite, lasă loc unui peisaj montan dramatic, intercalat cu o succesiune labirintică de golfuri, golfuleţe și golfişoare superbe.

Există Norvegia Arabiei

Autorii filmului "Pescuitul de somon în Yemen" ar fi putut avea în minte acest exemplu, atunci când au făcut pelicula din anul 2011, cu Ewan McGregor, Emilly Blunt şi Kristin Scott-Thomas, regizată de Lasse Hallström.

Ţinutul Musandam, din Oman, este un ținut al fiordurilor deșertice, care poate fi la fel de magnific ca omologul său nordic scandinav, conform CNN.

Guvernoratul Musandam este accesibil numai pe uscat, prin Emiratele Arabe Unite. Peninsula este o exclavă a Sultanatului Oman, la aproximativ 100 de kilometri la sud, separat de acesta printr-o mare porţiune de teritoriu arid.

Citeşte şi: FOTO Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, capturat de Rusia la începutul războiului

Totuși, nu granița este responsabilă pentru izolarea tradițională a acestei mici bucăți de pământ, puțin mai mare decât Rhode Island, ci terenul său extrem de accidentat. Există un singur drum asfaltat care leagă capitala guvernoratului, Khasab, de restul lumii, prin Ras-Al-Khaimah.

Și, în timp ce unele drumuri traversează interiorul stâncos și deșertic al Peninsulei, veți avea nevoie de un vehicul 4x4 și, de preferință, de anumite cunoștințe despre peisajul local, pentru a le naviga.

Citeşte şi: O firmă din Ţările de Jos va ajuta Arabia Saudită să cultive fructe şi legume în deşert

Chiar și în prezent, multe așezări din Musandam sunt accesibile doar de pe mare. Acest lucru a modelat o identitate locală care, spre deosebire de emiratele vecine, a rămas relativ neatinsă de turismul de masă.

Localnicii și-au păstrat chiar propria limbă unică, Kumzari, rădăcini persane și puternice influențe arabe, amestecate cu elemente din limbile portugheză și hindi.

Acest amestec lingvistic este un indiciu al faptului că îndepărtarea aparentă a Musandamului este o problemă minoră, atunci când vine vorba despre mările deschise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te