EXCLUSIV „Ne vor captura”, ultim mesaj al unui soldat ucrainean către soția sa. 7 luni fără vești

DE Remus Cernea | Actualizat: 24.02.2023 - 13:01

Corespondentul Newsweek România în Kiev, la un an de la invazia rusă: Se estimează că sunt aproximativ 10.000 militari în captivitate, dar și numeroși medici civili. Unul dintre ei nu a mai reușit să trimită vești de peste jumătate de ani.

SHARE

Despre soarta multora dintre prizonieri nu se știe mai nimic, nefiind respectate prevederile convențiilor internaționale privind prizonierii de război. Nici Crucea Roșie nu are acces în locurile de detenție unde, din informațiile confirmate de prizonieri eliberați până acum, mulți ucraineni sunt torturați, înfometați și ținuți în condiții nedemne de către ruși. 

Citește și: VIDEO Mărturia unei tinere din Ucraina al cărei iubit luptă pe front. „Războiul ne-a făcut mai buni”

Reprezentanți ai unor organizații ale rudelor prizonierilor ucraineni precum „“WOMEN OF STEEL” Council of Wives and Mothers of Ukraine’s Defenders”, “Always Loyal”, “Civilians in Captivity” și “Soldiers’ Release” au vorbit despre eforturile făcute pentru ajutorarea și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți în Rusia ori în teritoriile ucrainene ocupate de aceasta. 

 

Citește și: Români răniți în războiul din Ucraina. Primar de lângă Cernăuți: Ajutăm familiile cu lemne, mâncare

Newsweek România a vorbit, în ianuarie, cu Natalia care ne-a spus povestea ei dramatică.

Sper ca toate țările să se implice în eliberarea acestor eroi

Numele meu este Natalia și sunt soția unui prizonier de război care este comandant de companie în Brigada Marină nr. 36. A fost luat prizonier în 12 aprilie în zona industrială a orașului Mariupol. 

Am primit ultimul lui mesaj la ora 5.00 dimineața când mi-a transmis că probabil vor fi luați prizonieri. La fel au făcut și camarazii lui care le-au spus soțiilor lor același lucru, că vor fi capturați. A fost un număr mic al soldaților care mai erau în viață și care au rezistat până la sfârșit.

Am transmis informațiile Crucii Roșii din Polonia, în Franța, la Marsilia, dar încă nu am primit un răspuns cu privire la modul în care ar putea fi ajutat soțul meu. Nu știu dacă este încă în viață. Sper că este într-o stare bună de sănătate. Sper că este bine și că va reveni acasă în curând. Îl iubesc foarte mult, suntem împreună de 14 ani. S-a înrolat în armată în 2014, așadar sunt cu gândul la el de 8 ani când este pe front și când îl aștept să se întoarcă de acolo cu bine.

Sper ca toate țările să se implice în eliberarea acestor eroi și să îi aducă acasă la cei dragi. Soțul meu a fost luat prizonier, iar părinții mei și restul familiei, civili, au fost luați captivi de forțele de ocupație ruse. Nu știu la ce uși să mai batem sau cui să ne mai adresăm. Suntem gata să facem orice pentru a ne elibera soții și familiile. 

Newsweek: Sper că soțul dumneavoastră va fi eliberat și că starea lui de sănătate va fi bună. Îmi doresc și sunt sigur că Ucraina va câștiga acest război! Lupta ucrainenilor și rezistența lor chiar inspiră întreaga lume și aveți prieteni în foarte multe țări. 

Natalia: Mulțumesc!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te