Egiptul comasează o armată de tancuri la frontiera cu Gaza. Intră în război contra Israelului?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.10.2023 - 20:42
Egiptul comasează tancuri la frontiera cu Gaza - Foto: Profimedia Images

Egiptul comasează tancuri la frontiera cu Gaza. Încă de la începutul războiului Israelului cu Hamas, Egiptul a trimis câteva tancuri la frontieră cu Gaza, dar acum a staționat tancuri și vehicule blindate lângă punctul de trecere a frontierei Rafah.

SHARE

Egiptul comasează tancuri la frontiera cu Gaza. Imaginile arată zeci de vehicule staționate lângă graniță, potrivit timesofisrael.com.

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi se teme de un aflux de zeci de mii de refugiați din  cauza luptelor ce se dau acum în interiorul Gazei și a ținut granița în mare parte închisă, permițând trecerea doar a camioanelor cu ajutoare.

Egiptul comasează tancuri la frontiera cu Gaza. Intră în război contra Israelului?

Egiptul este limitat de Tratatul de pace din 1979 cu Israelul în ceea ce privește numărul de forțe ce îi este permis să fie staționate în Peninsula Sinai, deși Israelul i-a aprobat în trecut să încalce acest număr pentru a lupta împotriva unei insurgențe islamice în zonă.

Potrivit ynetnews.com, Israelul a abordat liderii internaționali, cerându-le să-l convingă pe președintele egiptean să permită refugiaților palestinieni să intre în Sinai.

El-Sisi se opune cu vehemență acestei „soluții”, sugerând recent ca Israelul să-i găzduiască în Negev.

Banca Mondială ar putea ierta o parte semnificativă din datoria Egiptului în schimbul acceptării refugiaților, dar Cairo este îngrijorat de potențialul aflux de refugiați care încearcă să spargă granița Rafah, neștiind ce au aceștia  de gând. 

O altă sugestie pe masa negocierilor cu liderii internaționali este transportarea palestinienilor răniți prin nave și înființarea unui spital de campanie în Egipt.

Citește și: Turcia și Iranul, coaliție pentru Hamas, împotriva Israelului. Poate fi Ankara exclusă din NATO ?

El-Sisi nu acceptă niciuna din aceste propuneri. Mai mult, a invitat Hamas la o întâlnire la Cairo în zilele următoare pentru a discuta problema prizonierilor și a situației din Fâșia Gaza, a informat marți ziarul Al-Araby Al-Jadeed, citând un înalt oficial egiptean.

Potrivit raportului, inițiativa Cairo de a aborda criza depășește doar invitarea unei delegații Hamas. Și alți lideri ai unor facțiuni palestiniene, precum Jihadul Islamic, tot organizație teroristă, vor sosi la Cairo.

Cairo, în contact cu Teheranul și organizația libaneză Hezbollah

Egiptul are în vedere să aibă un reprezentant permanent al Biroului Politic Hamas în Egipt pentru a facilita comunicarea în viitorul apropiat.

Acest lucru vine, potrivit oficialului, „în cadrul schimbării poziției Egiptului față de Hamas și având în vedere încercările Israelului de a-i împinge pe rezidenții Gaza către granița egipteană.

Oficialul a subliniat că nu este în interesul Egiptului să adopte narațiunea israeliană și americană cu privire la Hamas și alte facțiuni palestiniene în acest stadiu.

Citește și: Erdogan amenință că va declara război Israelului și va trimite trupe în Gaza să ajute Hamas

În timpul întâlnirilor sale cu oficialii occidentali, Cairo a subliniat că există „mișcări de rezistență” în Gaza, nu „organizații teroriste”.

Potrivit oficialului, Cairo și-a extins angajamentele privind situația din Fâșia Gaza pentru a evita presiunile israeliene și americane privind relocarea rezidenților din Gaza.

Recent, oficialii egipteni de securitate au fost în contact cu Hezbollah din Liban pentru a se consulta despre Gaza și pentru a evalua intențiile organizației teroriste libaneze cu privire la un război la scară largă împotriva Israelului în nord și implicațiile acestuia pentru enclava palestiniană condusă de Hamas.

Oficialul a adăugat că angajamentele cu Hezbollah au fost însoțite de contacte cu Iranul.

„În prezent, există angajamente la nivel înalt între Cairo și Teheran din cauza crizei din Gaza. Egiptul și-a dat seama că trebuie să-și lărgească alianțele pentru a face față presiunilor israeliene privind relocarea populației din Gaza în Sinai”, a subliniat oficialul egiptean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te