Demiteri în masă, în Ucraina, în domeniul Apărării. Rustem Umerov schimbă garda la Kiev

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.09.2023 - 22:21
Demiteri în masă, în Ucraina, în domeniul Apărării - Foto: Profimedia Images

Guvernul ucrainean a demis şase viceminiştri ai Apărării, după numirea noului ministru, Rustem Umerov, la începutul acestei luni. Printre adjuncţii revocaţi e şi Hanna Maliar, care săptămâna trecută, aparent, comisese o gafă.

SHARE

Maliar a anunţat prea devreme cucerirea unui sat de către forţele ucrainene, în contraofensiva lor din sud-est.

Guvernul nu a oferit niciun motiv pentru aceste demiteri, dar astfel de mişcări sunt obişnuite, după numirea unui nou ministru. 

Demiteri în masă, în Ucraina

Printre cei înlăturaţi se numără Hanna Maliar, care comunică frecvent actualizările publice, cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Maliar, avocat specializat în crime de război, a ocupat funcţia de ministru adjunct al apărării din anul 2021, iar ultima sa actualizare privind războiul din Ucraina a apărut luni dimineaţă.

Ea s-a confruntat cu critici, săptămâna trecută, după ce a informat iniţial că forţele ucrainene au recucerit un sat din estul ţării, de la forţele ruseşti, dar ulterior a spus că raportul său a fost inexact şi că luptele încă se desfăşoară în jurul satului Andriivka, situat la 10 km de Bahmut.

Citeşte şi: Ucraina îşi vinde marile companii de stat. Are nevoie de bani la buget pentru finanţarea deficitului

Capturarea acestuia a fost apoi anunţată de Armată, a doua zi, dar Rusia a negat de atunci că a pierdut controlul asupra satului. Rustem Umerov a devenit ministru al Apărării în urmă cu mai puţin de două săptămâni, înlocuindu-l pe Oleksii Reznikov.

Ministerul Apărării a fost vizat de acuzaţii de corupţie din partea presei, în perioada în care Reznikov a fost în funcţie, deşi el însuşi nu s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie.

"Rebooting. Am început. Continuăm. (Ministerul) continuă să lucreze ca de obicei", a declarat Umerov, într-o postare pe Facebook, conform News.ro.

Citeşte şi: Ministrul ucrainean al Apărării, demis de Zelenski: „Avem nevoie de o abordare nouă”

Site-ul de ştiri Ukrainska Pravda a citat surse guvernamentale, pe care nu le numeşte, care au declarat că toţi miniştrii adjuncţi au demisionat voluntar, în urma unei solicitări a lui Umerov, şi că nu se vor întoarce la posturile lor.

Potrivit sursei, sunt în curs de desfăşurare consultări, cu privire la candidaţii care să îi înlocuiască, iar o sursă apropiată ministerului a declarat că "o revizuire completă este în curs de desfăşurare" la minister.

Umerov a declarat că, printre priorităţile sale, se numără transformarea ministerului în principala instituţie de coordonare a forţelor de apărare ucrainene, creşterea valorii soldaţilor, dezvoltarea industriei militare ucrainene şi combaterea corupţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te