Ucraina îşi vinde marile companii de stat. Are nevoie de bani la buget pentru finanţarea deficitului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.04.2023 - 09:22
Rustem Umerov, omul care ar trebui să reauşească privatizarea. Doi predecesori s-ar fi sinucis - Foto: Wikipedia/Діана Давітян/CC BY-SA 4.0

Ucraina se pregăteşte să vândă mari companii de stat, inclusiv de utilităţi şi uzine metalurgice, la preţuri mici, pentru a-şi consolida bugetul dependent de ajutoare şi a pune capăt deceniilor de practici postcomuniste, de corupţie şi de proastă gestionare.

SHARE

Dacă măsura va fi aprobată de parlament, Ucraina ar putea câştiga peste 400 de milioane de dolari, în cel mai bun caz, prin vânzarea companiilor de utilităţi şi a celor siderurgice.

Ucraina începe marea privatizare

De asemenea, un producător de îngrăşăminte şi unul de insulină. Alte 190 de milioane de dolari pot veni din închirierea de terenuri agricole, a declarat Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat din Ucraina (PSFMU), într-un interviu acordat Bloomberg, conform News.ro.

El a recunoscut că puţini oameni ar vrea să investească într-o ţară aflată în război, dar i-a îndemnat pe potenţialii investitori să se gândească la Ucraina ca la o investiţie de viitor, ce s-ar putea dovedi de 20 de ori mai profitabilă decât pare în prezent.

"Dacă nu le vindem anul acesta, anul viitor valoarea companiilor va fi doar imobiliară, iar anul următor doar terenul pe care se află" va mai putea fi valorificat, a recunoscut Umerov.

Citeşte şi: Lavrov mulțumește guvernului din Cuba pentru „înţelegerea deplină” a războiului din Ucraina

Printre companiile ce ar putea fi privatizate se numără producătorul de amoniac Odeski Priportovi Zavod, producătorul de titan United Mining şi Uzina de titan-magneziu de la Zaporoje, producătorul de insulină Indar şi producătorul de energie Centrenergo PJSC.

Ucraina caută investitori suficient de curajoşi, care pariază pe faptul că va reuşi să respingă invazia Rusiei, iar pentru aceasta are un discurs simplu: un risc ridicat poate oferi o recompensă mare.

"Există pieţe emergente şi există o piaţă de urgenţă, iar ca piaţă de urgenţă noi suntem unici", a declarat Umerov.

Citeşte şi: Occidentul se pregătește ca Vladimir Putin să folosească orice unelte i-au mai rămas în Ucraina

Oficialul, în vârstă de 41 de ani, este a opta persoană care preia conducerea Fondului Proprietăţii de Stat, de când a fost răsturnat guvernul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, în 2014.

Are o sarcină dificilă. Nici unul dintre predecesorii săi nu a reuşit să atingă obiectivul de a vinde mari părţi din economia de stat. Doi s-au sinucis, se pare, în timp ce un fost preşedinte este anchetat pentru acuzaţii de deturnare de fonduri, pe care le neagă.

Invazia Rusiei a îngreunat situaţia. Aproape fiecare ucrainean a pierdut un prieten, o rudă sau o persoană cunoscută, în urma violenţelor.

Bani puţini

Războiul a alungat din casele lor mai mult de un sfert dintre cei 40 de milioane de locuitori ai ţării şi a devastat sectoare întregi ale economiei, prin distrugerea producătorilor din zonele ocupate, cum ar fi regiunea estică Donbas şi oraşul port Mariupol.

În timp ce guvernul se aşteaptă să obţină 6 miliarde de hrivne (162 de milioane de dolari) din vânzarea companiilor de stat, în acest an, Umerov spune că ar putea obţine o sumă potenţial de patru ori mai mare, dacă planurile de vânzare şi de leasing vor putea merge mai departe.

Acest lucru depinde de parlament, care trebuie mai întâi să aprobe legislaţia, pentru a permite privatizarea companiilor mari şi închirierea terenurilor agricole, deţinute de stat. Deputaţii sunt împărţiţi în două tabere - pro şi contra.

Varianta societăţilor mixte

În cazul în care parlamentul nu reuşeşte să adopte legile necesare, alternativa ar fi ca statul să se orienteze către societăţi mixte cu alte companii de stat, pentru a uşura povara asupra finanţelor publice, a explicat Umarov.

O altă sursă de venituri potenţiale este confiscarea companiilor din Ucraina care au legături cu Rusia, a adăugat el. Un exemplu este Sense Bank, controlată de Rusia, unul dintre cei mai mari creditori din Ucraina, pe care guvernul ar vrea să o naţionalizeze.

În ciuda obstacolelor fără precedent, Umerov a declarat că Ucraina are un alt avantaj: solidaritatea investitorilor şi aliaţilor care doresc să sprijine ţara pentru alungarea Rusiei de pe teritoriul său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te