Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.04.2024 - 09:25
Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete - Foto: Profimedia images
Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete - Foto: Profimedia images

Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete. Cele două state, aflate în plin război au experiemntat un atac aerian de proporții cu rachete și drone kamikaze zilele și săptămânile trecute din partea adversarilor.

SHARE

Israelul a fost atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică peste 300 de rachete și drone kamikaze, însă apărarea a fost una de excepție. 

Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete

În proporție de 99%, țintele au fost eliminate, iar pagubele au fost minore. Doar câteva au pătruns în Israel, provocând pagube minore la infrastructura bazei aeriene Nevatim, în apropierea pistei de aterizare, și la un drum din regiunea Hermon.

Nevatim a rămas complet funcțională, iar avioanele au continuat să decoleze și să aterizeze pentru a-și îndeplini misiunile.

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au comparat capacitățile de apărare aeriană și capacitatea de respingere a atacurilor inamice ale Israelului și Ucrainei, indicând că apărarea aeriană ucraineană este „deficitară” din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar american.

Citește și: VIDEO Momentul în care o navă israeliană distruge o dronă iraniană. Sistemul Iron Dome, în acțiune!

Succesul Israelului în apărarea împotriva atacurilor masive de rachete și drone iraniene de pe teritoriul iranian din 13 aprilie subliniază vulnerabilitatea pe care poziția geografică a Ucrainei și epuizarea ulterioară a sistemelor de apărare aeriană ucrainene o creează pentru eforturile ucrainene de apărare împotriva atacurilor regulate de rachete și drone rusești.

Citește și: Cum au ajuns avioane Eurofighter de 125.000.000$ ce au decolat din România să doboare drone iraniene

"Forțele aerospațiale ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) au lansat aproximativ 170 de drone Shahed-136/131, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice asupra unor ținte din Israel, într-un pachet de lovituri similar cu recentele lovituri rusești asupra Ucrainei."

Raportul ISW notează că forțele rusești au experimentat lovituri cu rachete de croazieră și balistice, precum și cu drone de diferite dimensiuni și combinații, iar în prezent efectuează în mod regulat lovituri combinate de mari dimensiuni împotriva unor ținte din Ucraina.

Citește și: VIDEO Israelul va da un „răspuns devastator” Iranului în următoarele 24 de ore. Ce va ataca?

Un pachet similar de lovituri combinate la scară largă ale Iranului a avut mult mai puțin succes decât recentele lovituri rusești în Ucraina, apărarea aeriană israeliană interceptând aproape toate cele aproximativ 320 de ținte aeriene, cu excepția câtorva rachete balistice.

Distanța de lansare, un element cheie în pregătirea respingerii atacului

Dronele și rachetele iraniene au trebuit să traverseze mai mult de 1.000 de kilometri de spațiu aerian irakian, sirian și iordanian înainte de a ajunge în Israel, ceea ce a dat Israelului și aliaților săi câteva ore pentru a detecta, urmări și intercepta rachetele și dronele în timp ce se apropiau de Israel.

Citește și: VIDEO 1.000.000.000$ a costat Israelul să distrugă atacul Iranului. 4.000.000$ o rachetă Arrow

Trupele rusești lansează drone și rachete de pe teritoriul Ucrainei ocupate și în imediata apropiere de pe teritoriul rusesc, ceea ce a oferit apărării aeriene ucrainene doar o fracțiune din timpul pe care Israelul și aliații săi l-au folosit pentru a respinge cu succes un atac masiv cu rachete și drone iraniene.

În plus, Israelul dispune de un sistem puternic de apărare aeriană care este responsabil pentru a răspunde unor potențiale atacuri peste granițele sale mai scurte cu vecinii săi, Fâșia Gaza și Cisiordania, în timp ce Ucraina își degradează din ce în ce mai mult capacitățile de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete și drone pe o linie de front mult mai largă în Ucraina, precum și peste granițele cu Belarus și Rusia.

Ucraina, cu „cerul descoperit”

De asemenea, Ucraina nu are în prezent capacitatea de a efectua interceptări aer-aer, așa cum au făcut Israelul și aliații săi în noaptea de 13 aprilie. Dimensiunea mare a Ucrainei în comparație cu Israelul face dificilă pentru Ucraina construirea densității de apărare aeriană pe care o are Israelul, mai ales pe fondul întârzierilor constante în furnizarea de asistență de securitate din partea SUA.

Epuizarea apărării antiaeriene furnizate de SUA ca urmare a întârzierilor în acordarea de ajutor militar american Ucrainei, combinată cu îmbunătățirea tacticilor de atac rusești, a dus la o creștere a eficienței campaniei de atacuri rusești în Ucraina.

În lipsa unei asistențe de securitate semnificative și regulate pentru Ucraina, loviturile rusești amenință să limiteze capacitatea pe termen lung a Ucrainei de a desfășura ostilități și să creeze condiții operaționale pentru ca Rusia să obțină avantaje semnificative pe câmpul de luptă.

"Ucraina are nevoie de un număr semnificativ de sisteme de apărare aeriană occidentale și de avioane de luptă capabile să intercepteze drone și rachete pentru a crea o umbrelă de apărare aeriană unificată care să fie cel puțin la distanță la fel de eficientă ca cea pe care Israelul și aliații săi au reușit să o desfășoare cu succes la 13 aprilie", notează analiștii.

Campania de atacuri a Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează că până și un număr limitat de atacuri reușite cu rachete balistice sau de croazieră pot provoca daune semnificative și probabil de lungă durată la infrastructura energetică și la alte infrastructuri, subliniind necesitatea unui sistem de apărare aeriană eficient și bine dotat, capabil să mențină un nivel ridicat de interceptare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te