Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.03.2024 - 10:05
Încă trei țări trimit trupe în Ucraina - Foto: dniprotoday.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, consideră că dacă Ucraina pierde războiul pe scară largă cu Rusia, aceasta din urmă va fi obligată să lupte cu întreaga Alianță Nord-Atlantică.

SHARE

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat la audierea Comitetului pentru Serviciile Armate al Camerei SUA că, „dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. 

Deși audierea s-a concentrat în primul rând pe spitalizarea lui Austin la începutul anului, congresmenii au pus întrebări despre câtă asistență militară are nevoie Ucraina din partea SUA.

Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”

Secretarul Apărării a subliniat că aprobarea unei finanțări suplimentare pentru Kiev este importantă pentru a preveni o situație critică în întreaga lume, o situație în care „o țară poate retrasa granițele vecinilor și să preia în mod ilegitim teritoriu suveran”.

„Știm că, dacă Putin va avea succes aici, nu se va opri. Va continua să întreprindă acțiuni mai agresive în regiune. Și alți lideri din întreaga lume, alți autocrați din întreaga lume se vor uita la asta și vor fi încurajați de faptul că acest lucru s-a întâmplat pentru că noi nu am reușit să susținem o democrație”, a declarat Austin,  potrivit European Pravda.

Ulterior, Austin a clarificat că dacă Ucraina pierde pe câmpul de luptă, țările baltice ar putea fi amenințate.

"Dacă ești un stat baltic, ești cu adevărat îngrijorat dacă vei fi următorul. Ei îl cunosc pe Putin. Ei știu de ce este capabil. Și, sincer, dacă Ucraina va cădea, chiar cred că NATO va intra într-o luptă cu Rusia. ”, a spus oficialul.

Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

Oficiali de rang înalt din Olanda, Estonia și Lituania nu exclud posibilitatea de a-și trimite armata în Ucraina, potrivit mil.in.ua.

Ca și celelate țări care sunt dispuse să trimită trupe în Ucraina,  oficialii celor trei țări au subliniat că militarii vor constitui „personal de sprijin care va oferi instruire, va ajuta la stabilirea unor procese și va face alte activități fără a fi implicat în ostilități”.

Premierul estonian Kaja Kallas a spus că toate opțiunile sunt pe masă pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia.

Citește și: Franța va doborî avioanele Rusiei cot la cot cu Ucraina. Putin amenință cu războiul mondial

„Cred că acestea sunt, de asemenea, semnale pe care le trimitem Rusiei că nu excludem opțiuni diferite. Pentru că toate țările și-au dat seama că trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Ucraina câștigă și Rusia pierde acest război”, a spus Kallas pentru POLITICO.

Kestutis Budris, consilier șef pentru securitate națională al președintelui Lituaniei, a declarat că țara sa ia în considerare trimiterea instructorilor săi în Ucraina, dar prioritatea este sprijinirea țării cu arme și muniție.

Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”

„Vorbim despre această posibilitate și facem asta destul de deschis. Există o mulțime de nuanțe despre ce s-ar putea întâmpla și în ce condiții”, a spus el.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a vorbit și despre posibilitatea de a trimite trupe NATO în Ucraina pentru a efectua exerciții.

Omologul său, ministrul olandez al Apărării, Onno Eichelsheim, și-a exprimat și el opinia despre trimiterea trupelor în Ucraina.

„Cred că trebuie să păstrăm toate opțiunile deschise pentru a vedea cum putem sprijini cel mai bine Ucraina”, a spus Eichelsheim, adăugând că există și alte modalități de a ajuta Ucraina.

Potrivit ministrului olandez al Apărării, dacă trupele occidentale merg în Ucraina, ar trebui să fie în cadrul unei coaliții.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a fost primul care a vorbit deschis despre posibilitatea de a trimite armata în Ucraina.

El a menționat că în prezent nu există planuri specifice de desfășurare a trupelor, dar a subliniat că o astfel de posibilitate ar trebui să facă parte dintr-o politică de ambiguitate strategică pentru a arăta Rusiei că țările occidentale sunt pregătite să ia măsuri decisive.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te