Criza COVID-19 Polonia riscă să înregistreze doi ani de contracţie economică

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.10.2020 - 11:55
Foto: france24.com

Economia poloneză ar putea înregistra în acest an o contracţie de două ori mai amplă faţă de prognozele Guvernului şi este posibil să nu revină pe creştere nici în 2021, dacă pandemia continuă să se răspândească cu rapiditate, a avertizat Banca Naţională a Poloniei.

SHARE

În condiţiile în care sistemul medical este sub presiune de pe urma unui şir de cazuri record de infecţie cu coronavirus iar numărul deceselor este în creştere, Grazyna Ancyparowicz, membră în comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei, a estimat că Produsul Intern Brut ar putea scădea cu până la 10% în 2020.

"În acest moment, evaluarea mea asupra situaţiei este una pesimistă. Dacă pandemia va continua să se dezvolte în săptămânile următoare, şi cu siguranţă aşa se va întâmpla, prognoza mea pentru cel mai pesimist scenariu va fi o contracţie cuprinsă între 8% şi 10% în acest an", a spus Grazyna Ancyparowicz.

Aceasta a mai arătat că se aşteapă ca economia poloneză să se contracte şi în 2021. "Ar putea fi o contracţie cuprinsă între 2% şi 3%, posibil una mai modestă. Doar în 2022 ar putea fi o uşoară relansare", a apreciat Grazyna Ancyparowicz.

Previziunile oficialului de la banca centrală sunt mult mai pesimiste decât cele ale Guvernului de la Varşovia. În proiectul de buget, Executivul mizează pe o contracţie a PIB de 4,6% în acest an şi se aşteaptă ca economia să crească cu 4% anul viitor.

Pentru a ţine sub control pandemia, Guvernul polonez i-a îndemnat pe cetăţeni să rămână în casă, a ordonat închiderea sălilor de sport şi piscinelor, a decis că restaurantele trebuie să îşi limiteze programul de funcţionare iar universităţile şi liceele trebuie să treacă la învăţatul online.

"Este posibil ca în lunile următoare să vedem cum oamenii sunt speriaţi să iasă din casă, să lucreze normal şi, cel mai important, se vor abţine să consume, pentru că aici este vorba de factori psihologici", a spus Ancyparowicz. Aceasta a adăugat că rata inflaţiei ar putea urca până la aproximativ 3,5%, peste ţinta de 2,5% avută în vedere de banca centrală, în principal ca urmare a unor preţuri mai mari la servicii.

Cu toate acestea, Ancyparowicz a apreciat că nivelul dobânzilor va rămâne la nivelul actual până în 2022, când mandatul său în cadrul comitetului de politică monetară se va încheia.

Banca Naţională a Poloniei a redus costul creditului în trei reprize de la debutul pandemiei, iar dobânda sa de bază este la un minim record de 0,1%.

"După părerea mea, dobânda de bază va rămâne la nivelul actual...pentru că am atins ceea ce trebuia să atingem", a spus Ancyparowicz, referindu-se la stimularea activităţii economice prin intermediul reducerilor de dobândă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te