Copilăria tulburătoare a starului pop Sinéad O'Connor: „Țipam și o imploram să mă lase...”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.07.2023 - 11:19
Sinéad O'Connor - Foto: Profimedia Images

În ultimul interviu acordat de Sinéad O'Connor înainte de a muri a vorbit despre abuzurile din copilărie și despre cum a descoperit că "muzica era o terapie".

SHARE

Cântăreața, care a murit subit la vârsta de 56 de ani, s-a destăinuit pentru un documentar Sky TV intitulat "Nothing Compares".

Copilăria tulburătoare a cântăreței Sinéad O'Connor

Documentarul, care va fi difuzat sâmbăta aceasta (29 iulie), a fost filmat în săptămânile dinaintea morții sale și o vede pe cântăreața de renume mondial dezvăluind relația ei cu muzica.

"Nu exista terapie când am crescut, așa că motivul pentru care am intrat în muzică a fost terapia. A fost un mare șoc pentru mine să devin un star pop, nu este ceea ce mi-am dorit. Voiam doar să țip", spune artista.

Traumele din copilărie au urmărit-o toată viața

În copilărie, Sinéad a fost supusă la neglijență și abuzuri din partea mamei sale, inclusiv a fost obligată să locuiască în grădina lor "24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de o săptămână sau două".

"Țipam și o imploram să mă lase să intru. Mi-am petrecut întreaga copilărie fiind bătută din cauza condițiilor sociale în care a crescut mama mea”, spunea artista.

Documentarul explorează, de asemenea, cariera muzicală a lui Sinéad, după ce inițial a fost trimisă la un ordin religios, fiind o adolescentă "imposibil de gestionat", înainte ca un profesor de muzică să-i descopere talentul și să fie angajată la o casă de discuri. Cu toate acestea, stilul și simțul vestimentar neconvențional al lui Sinéad nu au fost pe placul managerilor ei.

Sinéad a spus: "Voiau să-mi las părul lung, să port fuste scurte și tocuri înalte, să mă machiez și tot tacâmul. Și să scriu cântece care să nu sfideze nimic, dar eu vin dintr-o țară în care se produceau revolte pe străzi din cauza pieselor de teatru. Pentru asta este arta."

Motivul pentru care s-a ras în cap

Primul soț al lui Sinéad, John Reynolds, explică ce a inspirat-o pe Sinéad să se radă în cap și să creeze coafura buzzcut iconică pentru care era cunoscută: "Evident, ea nu voia să accepte așa ceva. Este o declarație puternică pentru o femeie, pentru că spune: "Nu vă bateți joc de mine".

Regretata cântăreață a intrat, de asemenea, în conflict cu casa ei de discuri atunci când a rămas însărcinată cu primul ei copil, fiul Jake, care s-a născut în 1987, dar casa ei de discuri a încurajat-o să întrerupă sarcina. Ca răspuns, ea a renunțat la prima versiune a albumului ei de debut, The Lion And The Cobra.

"A fost un răspuns la faptul că mi-au spus că le eram datoare să nu am un copil. Eu am spus: "Ei bine, nu merită asta pentru un disc".

În documentar, Sinéad vorbește și despre succesul ei mondial cu coverul piesei „Nothing Compares 2U” a lui Prince, inclusiv despre videoclipul alb-negru în care plângea în fața camerei.

Sinéad a dezvăluit că se gândea la mama ei, care a murit într-un accident de mașină cu cinci ani înainte, după cum a comentat: "Nu știam că o să plâng cântând-o. De fiecare dată când cânt cântecul, mă gândesc la mama mea", mărturisește ea.

"Nu am încetat niciodată să plâng pentru mama mea. Nu am putut face față să stau în Irlanda timp de 13 ani. Nici măcar nu am sunat acasă, pur și simplu m-am izolat cu totul".

Documentarul vorbește, de asemenea, despre unele dintre cele mai controversate momente ale carierei lui Sinéad, inclusiv atunci când a rupt o fotografie a Papei în emisiunea Saturday Night Live pentru a protesta împotriva abuzurilor asupra copiilor în Biserica Catolică și a spus publicului american să "lupte cu adevăratul inamic".

Rezultatul a fost amenințări cu moartea și abuzuri, precum și o interdicție din partea posturilor de televiziune din SUA.

"Am o perioadă de aproximativ 10 ani de care nu-mi amintesc prea multe, pentru că dintr-o dată a devenit o situație în care toată lumea din jurul meu a devenit liberă să mă trateze personal și public ca pe un rahat."

Deși a fost criticată pentru demonstrațiile sale, Sinéad le reamintește telespectatorilor din documentar că pasiunea ei a fost cea de care "lumea s-a îndrăgostit" în momentul în care videoclipul „Nothing Compares 2 U” a debutat în 1990.

Ea spune în fața camerei: "M-am dus și am plâns mult și toată lumea spunea mă făcea nebună", mărturisește artista care a murit subit, miercuri, la vârsta de 56 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te