Contraofensiva ucraineană sparge apărarea rușilor pe râul Nipru. „Mortierele lor nu mai pot lovi”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.11.2023 - 08:56
Contraofensiva ucraineană sparge apărarea rușilor pe râul Nipru. „Mortierele lor nu mai pot lovi” - Foto: X/@uasupport999

Forțele ucrainene au spart apărarea rușilor și au împins liniile frontului la o distanță de trei până la opt kilometri de râul Nipru, pe malul stâng al acestuia, în regiunea Herson.

SHARE

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a declarat duminică că acest succes pe câmpul de luptă înseamnă că tirurile de mortiere rusești nu mai reprezintă o amenințare pentru așezările de pe malul drept.

Contraofensiva ucraineană sparge apărarea rușilor pe râul Nipru. „Mortierele lor nu mai pot trage”

"În mod provizoriu, distanța variază între 3 și 8 kilometri, în funcție de specificul geografiei și al peisajului de pe malul stâng", a declarat ea.

"Acum, mortierele lor nu mai pot lovi malul drept, așa că noi considerăm că este o realizare importantă".

Humeniuk a estimat că forțele rusești din zonă numără încă câteva zeci de mii de ruși.

"Există o forță masivă acolo, așa că avem mult de lucru", a spus ea, adăugând că forțele ucrainene nu înregistrează în acest moment formarea unor grupări ofensive rusești, ceea ce înseamnă că nu au capacitatea de a se pregăti pentru orice efort de asalt.

Citește și: VIDEO Ucraina a pus pe fugă navele de război ale Rusiei. S-au retras din Marea Neagră și Azov

Anunțul vine după primul anunț oficial al Kievului, marțea trecută, în care recunoștea că, în urmă cu o lună, forțele sale au capturat un cap de pod acolo - un obiectiv important în contraofensiva ucraineană.

Un cap de pod pe malul stâng al Niprului ar permite o ofensivă mai profundă în sud, deși ar necesita desfășurarea mai multor oameni și blindate în regiunea mlăștinoasă greu accesibilă.

Într-o declarație de vineri, comandamentul marinei ucrainene a afirmat că luptătorii săi au distrus sute de vehicule de luptă rusești în luptele de pe malul estic al râului Nipru.

Citește și: VIDEO Un singur tanc ucrainean a distrus o coloană întreagă de blindate rusești în Donețk

Declarația de vineri a fost primul anunț oficial al Kievului cu privire la pierderile rusești, rezultate în urma încercărilor rusești, până acum nereușite, de a elimina punctele de sprijin fortificate ale Kievului pe malul estic (stâng) al celui mai mare curs de apă din Ucraina, în sudul regiunii Herson.

Primele raiduri ucrainene peste râu, efectuate de trupe de operațiuni speciale la bordul unor bărci mici, au fost raportate în surse deschise în luna mai.

Declarațiile oficiale ale armatei ruse din octombrie au recunoscut că forțele Kievului operau pe malul estic al Niprului, dar le-au caracterizat ca fiind slabe ca forță și eliminate, fiecare în parte, de artileria și loviturile aeriene rusești.

La 30 octombrie, Kremlinul l-a demis pe generalul care comanda toate forțele rusești din sectorul sudic, se pare, pentru că el și personalul său au ascuns șefilor lor de la Moscova faptul că trecerea ucraineană era pentru prima dată în forță.

Într-un raport din 9 noiembrie, ISW a afirmat că, probabil, comandamentul militar rus se va confrunta cu provocări în ceea ce privește transferul de întăriri capabile de luptă pentru a răspunde la operațiunile ucrainene pe malul stâng al regiunii Herson.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te