VIDEO Ucraina a pus pe fugă navele de război ale Rusiei. S-au retras din Marea Neagră și Azov

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.11.2023 - 13:02
Navele de război ale Rusiei au dispărut total din Marea Neagră și Marea Azov de frica Ucrainei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina a pus pe fugă navele de război ale Rusiei. S-au retras din Marea Neagră și Azov. Începând cu ora 07:30 duminică, 19 noiembrie, nu mai există nave de război rusești în Marea Neagră și Azov, au raportat Forțele Navale ale Ucrainei.

SHARE

Ucraina a pus pe fugă navele de război ale Rusiei. S-au retras din Marea Neagră și Azov, deși Ucrainia nu are nicio navă de război.

În Marea Mediterană, Rusia păstrează două nave, inclusiv una dotată cu opt rachete de croazieră Kalibr.

Ucraina a pus pe fugă navele de război ale Rusiei. S-au retras din Marea Neagră și Azov

Navele de război ale Rusiei au dispărut total din Marea Neagră și Marea Azov de frica Ucraine

După cum a raportat Ukrinform, potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei Ucrainei, căpitanul Dmitro Pletenciuk, Rusia a pierdut 15 nave, iar 12 au fost avariate în atacurile ucrainene.

Zeci de nave rusești, inclusiv fregate cu rachete ghidate, nave cu pistă de aterizare și submarine au fost mutate în grabă de la baza lor principală din Sevastopol, din Crimeea anexată.

Relocarea urmează unei serii de atacuri ale Ucrainei, care nu are nicio navă de război, dar are rachete de croazieră furnizate de Occident și drone aeriene și navale asamblate la nivel intern care au distrus nave-amiral, fregate și chiar un submarin andocat.

În plus, Rusia a supărat și Turcia când, în august, i-a atacat o navă.

Turcia a emis un avertisment către Rusia după ce Marina Rusă i-a atacat o navă în Marea Neagră.

Președinția turcă a declarat că în urma incidentului cu nava, Rusia „a fost avertizată într-un mod adecvat” pentru a evita astfel de incidente ce vor escalada tensiunile în Marea Neagră.

Rusia a declarat că nava sa de patrulare Vasili Bîkov a tras cu arme automate asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, după ce căpitanul navei nu a răspuns la cererea de oprire pentru o inspecție.

Rusia a început tare și a sfârșit prin retragerea navelor

De la începutul anului 2022, flota rusă de la Marea Neagră, cu sediul în Crimeea anexată, părea să fi câștigat controlul absolut asupra apelor teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră și Marea Azov.

Navele mari au bombardat principalul port maritim al Ucrainei, Odesa, și alte orașe din sud, cu rachete și drone, ucigând civili și distrugând clădiri civile și infrastructură portuară.

Citește și: VIDEO Un singur tanc ucrainean a distrus o coloană întreagă de blindate rusești în Donețk

Nave mai mici ale Marinei ruse opreu și inspectau nave comerciale ce transportau cereale, ca și când era marea Moscovei. 

Marina rusă s-a simțit în largul său în toată partea de nord a Mării Negre,  dar după aproape 600 de zile de război, situația s-a schimbat.

Citește și: Bombardiere strategice nucleare ruse, interceptate de F-35 norvegiene. Au survolat și Marea Neagră

„Au calculat greșit”, a declarat generalul Igor Romanenko, fostul șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene.

„Nu îi vom lăsa să se odihnească și nu ne vom odihni până când nu ne vom elibera complet teritoriile.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te