Consiliul de Securitate al ONU discută cu ușile închise tensiunile din Ierusalimul de Est

DE Adina Mutăr | 10.05.2021 - 20:28
Poliția israeliană a luat cu asalt luni Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est/Foto Le Soir.be
Consiliul de Securitate al ONU se reunește luni într-o sesiune cu ușile închise/Foto: aa.com.tr

Consiliul de Securitate al ONU se reunește luni pentru a discuta tensiunile din Ierusalimul de Est, unde peste 300 de palestinieni au fost răniți în atacul poliției israeliane cu grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc în ciocniri în fața moscheii al-Aqsa din Ierusalim.

SHARE

Consiliul ține o sesiune cu ușă închisă pentru a discuta criza, care a început cu expulzarea forțată a familiilor palestiniene din casele lor din cartierul Sheikh Jarrah de către coloniștii israelieni.

Palestinienii din Ierusalim au protestat în solidaritate cu locuitorii ce urmează a fi strămutați, în urma unei hotărâri a Curții Centrale israeliene din Ierusalimul de Est, care a aprobat o decizie de evacuare a șapte familii palestiniene din casele lor în favoarea coloniștilor israelieni, la începutul acestui an.

Citește și

Erdogan numește Israelul „stat terorist”, după violențele de la Ierusalim

Tensiuni în creștere la Ierusalim, sute de răniți. SUA fac apel la calm

 

Israelul marchează aniversarea anexarea unor părți ale orașului în războiul arabo-israelian din 1967.

Poliția israeliană a luat cu asalt luni Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est

Moscheea Al-Aqsa este al treilea cel mai sfânt site din lume pentru musulmani. Evreii numesc zona „Muntele Templului”, susținând că a fost locul a două temple evreiești din vremuri străvechi.

Cel puțin 305 de persoane au fost rănite, în timp ce poliția israeliană a luat cu asalt luni Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est, informează France24.

Semiluna Roșie Palestiniană a raportat că 228 de persoane au avut nevoie de spitalizare, dintre care 7 se află în stare critică.

Poliția israeliană s-a retras după patru ore de atacuri împotriva palestinienilor la moscheea Al-Aqsa cu gaze lacrimogene, gloanțe de plastic și bombe sonore.

Această agresiune ar putea face parte din planurile Israelului de ocupare a întregului Ierusalim de Est, a avertizat luni ministrul de Externe al Luxemburgului.

Vorbind la Bruxelles înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, Jean Asselborn a declarat că este „extrem de îngrijorat” de evoluțiile recente și de posibila evacuare a mai multor familii palestiniene din casele lor din Ierusalimul de Est.

Asselborn a declarat că violențele comise de Israel ar putea face parte din planul de ocupare a întregului Ierusalim de Est și evacuarea tuturor palestinienilor, subliniind că subiectul este tema principală a reuniunii.

Netanyahu: „Ierusalimul este capitala poporului evreu de mii de ani”

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul va continua să colonizeze Ierusalimul.

Vorbind după o ședință a Cabinetului, premierul a respins cererile statelor europene și ale SUA de a opri evacuările forțate ale familiilor palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.

„Ierusalimul este capitala poporului evreu de mii de ani. Fiecare națiune construiește în Capitala sa. Și noi avem dreptul să construim în Ierusalim. Așa am făcut și asta vom continua să facem”, a declarat Netanyahu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te