Chifu: Război hibrid al Rusiei prin corupție și salvarea oligarhilor din închisorile occidentale

DE Newsweek România | Actualizat: 05.04.2019 - 14:40
Iulian Chifu Foto: deschide.md

Războiul hibrid al Rusiei contra lumii nu se desfășoară doar prin operațiuni hibride, cu componentă militară, prin operațiuni informaționale și cibernetice. Toate acestea sunt folosite într-o formă integrată, pentru a-și atinge obiectivul.

SHARE

Mai nou, afacerile de stat au din ce în ce mai mult miros de bani, pentru că ele presupun apărarea intereselor unor oligarhi majori și a cercurilor de putere ruse, în primul rând a regimului Putin. Așa cum Rusia lui Putin folosește ingerința, șantajul și coruperea în sistemele juridice ale statelor europene, la nivel politic și în structurile economice și de afaceri ale acestor state. Un asemenea caz ilustrativ este și cazul Kalinin-Kurchenko-Babakov.

Iar dezvăluirile au apărut după capturarea lul Kalinin în Grecia, în 28 februarie – 2 martie acest an, după ce fusese dat în urmărire generală, dar și eliberarea sa intempestivă, la 6 martie, în baza intervenției pe lanțul slăbiciunilor de tip mafiot al camarilei lui Putin a lui Alexander Babakov la procurorul general al Rusiei Ceaika, nimeni altul decât prietenul și protectorul președintelui pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Imixtiunea în sistemul de justiție grec a Rusiei devine evidentă printr-o suită de “coincidențe” și intervenții la cel mai înalt nivel.

Anexarea Crimeii și agresiunea rusă din Estul Ucrainei au expus afacerile lui Kurchenko-Kalinin.

În 2014, după anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, o super-afacere a căzut la Odessa. E vorba despre o afacere de furt, contrabandă, trafic de petrol și evaziune fiscală la rafinăria din Odessa aparținând oligarhului rus ucrainean Serhiy Kurchenko, un apropiat al fostului președinte Yanukovici, care urma să fugă de la Kiev peste doar câteva zile.

În februarie 2014, deci, când omuleții verzi ai GRU ocupau și preluau Crimeea, un control al poliției la rafinăria Vetek a relevat faptul că aici era o întreagă activitate acoperită și netaxată prin evaziunea fiscală, protejată de fostul președinte, încă în funcție la acea oră.

Dacă Kurchenko era deja fugit din Ucraina, directorul său general Evgheni Kalinin și-a dat demisia și a plecat din firmă abia în martie 2014, la o lună după ce se efectuase controlul. A dispărut din Ucraina la 29 mai 2017, în Rusia, firește, când a fost dat în urmărire de către Ministerul de Interne ucrainean.

Fost președinte al Consiliului de Administrație al East European Fuel and Energy Company (VETEK) Kalinin a început să lucreze pentru Kurchenko în 2011.

El a fost acuzat de autoritățile ucrainene de evaziune fiscală în valoare de 7 milirde de grivne prin produsele descoperite la controlul din februarie numai – adică aproximativ 260 milioane de dolari, de constituirea unui grup criminal organizat – Articolul 255 din Codul Penal al Ucrainei, fals în acte oficiale – Articolul 366 și evaziune fiscală – articolul 212.

Un total de 10-12 ani de închisoare îl așteptau pe directorul companiei Vetek, și el oligarh și proprietar de nenumărate bunuri, la rândul său.

Întrebat atunci de responsabilitatea sa, după ce a fugit din Ucraina, Kalinin a insistat că nu există compania VETEK, e doar ceva virtual ca un nor. Nu e entitate legală, deci el nu e angajat acolo și nici nu e responsabil de cele întâmplate. În schimb, a intrat pe lista Myrotvorets, a persoanelor ce reprezintă cea mai mare amenințare la securitatea Ucrainei și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Și ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat: în 2 martie în acest an, Kalinin a intrat în Grecia și a fost arestat pe aeroportul din Atena de către autoritățile elene, pe baza mandatului Interpol emis de către Ucraina. Avocatul Yiannis Rachiotis a spus că Kalinin a fost reținut vineri și trimis la închisoarea Korydallos, până când cererea de extrădare urma să ajungă în Grecia iar directorul evazionist să fie predate autorităților ucrainene pentru a răspunde pentru faptele sale.

Firește că avocatul a invocat un caz politic, legat direct de “acțiunile ucrainene împotriva Rusiei”, deci a ridicat subiectul la nivelul unei afaceri de stat. Informația privind arestarea în Grecia a lui Kalinin au fost confirmată de către ambasada rusă din Atena.

Citește continuarea pe deschide.md

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te