Cehia propune participarea Finlandei și Suediei la Formatul București 9. România: O idee excelentă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.09.2022 - 19:25
Ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky. / Foto: Profimedia

Ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky, i-a sugerat omologului român, Bogdan Aurescu, participarea Finlandei şi Suediei, în calitate de invitaţi, al Formatul Bucureşti 9.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Propunerea a fost făcută cu ocazia intervenţiei pe care Jan Lipavsky a avut-o în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

"Apreciez foarte mult formatul Bucureşti 9. Datorită proximităţii geografice şi istoriei comune, ţările din formatul B9 înţeleg Rusia şi modul ei de gândire foarte bine, iar responsabiliatea noastră este să împărtăşim aceste cunoştinţe în cadrul NATO şi UE. Şi aş avea o întrebare pentru tine, Bogdan.

În contextul aderării Finlandei şi Suediei la NATO, ar fi loc pentru un astfel de format? Ne vom întâlni la New York în formatul B9 şi ideea mea instantanee a fost că, poate, am putea discuta despre aducerea în această platformă, cel puţin în calitate de invitat, a acestor două state, deoarece împărtăşesc preocupările noastre în domeniul securităţii şi sunt convins că vor aduce valoare adăugată discuţiei noastre", a spus Jan Lipavsky.

Citește și: Gen. Ben Hodges: România nu face față unui război cu Rusia. N-are poduri, șosele, căi ferate

El a remarcat că securitatea în regiunea Mării Negre "s-a înrăutăţit dramatic", iar Moldova şi Georgia au devenit "foarte vulnerabile". Ministrul ceh a salutat acordarea statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE Republicii Moldova, drumul european pentru Georgia şi deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, relatează Agerpres.

"Nu există îndoială că intenţiile Rusiei în ce priveşte Moldova sunt maligne, iar din acest punct de vedere, conducerea pro-europeană a Moldovei reprezintă o binecuvântare şi o datorie, în acelaşi timp. Suntem gata să ajutăm Chişinău pe cât de mult posibil. Apreciez foarte mult importanta asistenţă acordată de către România, inclusiv Platforma de sprijin pentru Republica Moldova", a afirmat şeful diplomaţiei cehe.

Lipavsky a precizat, însă, că nu au mai existat progrese în parcursul european al Bosniei-Herţegovinei şi Kosovo.

Citește și: VIDEO Putin, bipolar: Spune că nu vrea să folosească energia ca „armă”, dar oprește livrările

"Cred că este riscant pentru stabilitatea întregii vecinătăţi. Aşa că le cer tuturor colegilor mei europeni: avem nevoie de un progres în ce priveşte liberalizarea vizelor pentru Kosovo şi cred că ar trebui să acordăm statutul de ţară candidată pentru Bosnia şi Herţegovina", a declarat acesta.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat ideea participării Suediei şi Finlandei, în calitate de invitaţi, la Formatul B9.

"Ne-am gândit şi noi la această posibilitate, de a invita atât Finlanda, cât şi Suedia, la viitoarele întâlniri B9, în calitate de invitaţi. Cred că este o idee excelentă. Salut susţinerea şi propunerea ta. Înseamnă că avem aceeaşi perspectivă din punct de vedere strategic, iar asta spune foarte multe despre cât sunt de apropiate România şi Republica Cehă atunci când abordăm aspecte importante legate de securitate şi valori", a spus diplomatul român.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te