România nu e pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru un conflict major.
„România trebuie să fie capabilă să transporte echipamente grele, muniții, personal. Tot ce ține de logistică trebuie conectat cu infrastructura, prin poduri, tunele, porturi. Sincer să fiu, această țară minunată care e România încă nu e pregătită să facă față”, a precizat general american a Black Sea and Balkans Security Forum.
La forumul Black Sea and Balkans Security, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a atras atenția că o dată la 30 de zile apare un purtător de cuvânt din Rusia care acuză România de diferite lucruri, între altele, că furnizează armament, instruire, soldați sau chiar mercenari Ucrainei.
„Toate acestea sunt elemente ale războiului hibrid împotriva Ucrainei și României, împotriva coaliției internaționale care sprijină, în acest moment, războiul drept pe care Ucraina îl are pentru apărarea teritoriului”, a subliniat Dîncu.
Rezistența Ucrainei în fața Rusiei este vitală pentru securitatea României. Generalul în rezerva Ben Hodges a susținut că „ar fi inteligent să ne pregătim pentru probabilitatea ca rușii să vizeze porturile de la Marea Neagră”, chiar dacă nu crede într-o astfel de eventualitate.
Citește și
Generalul american Ben Hodges: „SUA trebuie să se pregătească pentru sfârșitul Federației Ruse”
Portugalia mulțumește României pentru sprijinul Ucrainei și susține aderarea noastră la Schengen
Ca fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa, acesta cunoaște „hibele” aliaților est-europeni. El a dat exemplul Bazei Mihail Kogălniceanu care are o poziție geografică excelentă, dar îi lipsesc podurile peste Dunăre, autostrăzile și căile ferate pentru a descuraja Federația Rusă.
„Lucrurile care îmbunătățesc logistica și mobilitatea militară nu exclud economia locală. Noi, Armata SUA cât și NATO avem nevoie de porturi marine, aeroporturi care să permită transportul rapid de mărfuri, muniții, combustibili, dar și autostrăzi care pot pleca din Constanța și de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu cu echipamente necesare”, a declarat acesta.
Constanța și Mihail Kogălniceanu ar putea deveni motorul economic pentru regiunea Mării Negre, dar pentru acest lucru ar trebui ca Guvernul, care lucrează cu UE, să investească în Constanța și să dezvolte platforme prin care să se poată transporta muniții, echipament gabaritic și alte produse. Pentru acest lucru e nevoie de investiții.
Forumul organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării Naționale și cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, a reunit peste 100 de oficiali și experți în cadrul a peste 20 de dezbateri pe cele mai importante teme de securitate în regiunea Mării Negre și a Balcanilor.