CAZUL SKRIPAL/ Identitatea reală a unuia dintre atacatori a fost dezvăluită

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2018 - 12:43
Ruslan Boșirov (stânga) și Alexander Petrov, dând un nterviu postului Russia Today Foto: Guliver/ Getty Images

Identitatea reală a unuia din cei doi atacatori ai fostului spion dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în luna martie, în Anglia, a fost dezvăluită de site-ul de investigaţii ”Bellingcat”, citat de agențiile internaționale de presă.

SHARE

”Suspectul care a utilizat falsa identitate de <<'Ruslan Boşirov'>> este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu înalte distincţii” ale statului rus, susține ”Bellingcat”. Acesta este un site cu sediul în Marea Britanie, specializat în colectarea şi analiza de informaţii disponibile în spaţiul public, inclusiv din mediul online. 

”Bellingcat” a publicat o fotografie tip paşaport a lui Anatoli Cepiga, din 2003, în care acesta seamănă izbitor cu ”Ruslan Boşirov”, a cărui fotografie a fost difuzată public de autoritățile britanice.  El este autorul atacului cu agentul neurotoxic de tip ”Noviciok”, alături de agentul GRU ce a folosit identitatea falsă ”Alexandr Petrov”.

A servit în Spețnaz

Anatoli Cepiga s-a născut în 1978 în satul Nikolaevka, o localitate din extremitatea estică a Rusiei, în apropiere de frontiera cu China (Regiunea Amur). După absolvirea academiei militare din regiunea unde s-a născut,  a intrat în forţele speciale ale GRU ('Speţnaz'), susține ”Bellingcat”. 

A participat la misiuni în Cecenia și a fost decorat cu ordinul ”Erou al Rusiei” în 2014. Nu există însă nicio înregistrare oficială a decorării sale de către preşedintele rus, ceea ce sugerează că a primit distincția în urma unei misiuni secrete. Aceste informații au fost publicate pe site-ul unei filiale a organizaţiei paramilitare DOSAAF.  

Niște ”civili”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat pe 12 septembrie că ştie cine sunt cei doi bărbaţi acuzaţi de autoritățile britanice, dar a dat asigurări că ”civili” şi nu există nimic „criminal” în legătură cu ei.
Anterior, ei au fost intervievaţi de televiziunea publică rusă RT (Russia Today, pro-Kremlin) și au susținut că au mers la Salisbury, orăşel din sud-vestul Angliei, în calitate de turişti pentru a vedea catedrala medievală de aici. Ei au negat că ar fi agenţi GRU, susţinând că sunt oameni de afaceri, specializați în comerțul cu suplimente alimentare pentru o viaţă sănătoasă. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.