Care sunt cele 3 state pe care se mai poate baza Klaus Iohannis ca să ajungă șeful NATO?

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.04.2024 - 17:44
Care sunt singurele 3 state pe care se mai poate baza Klaus Iohannis ca să ajungă șeful NATO? - Foto: Profimedia Images

Care sunt singurele 3 state pe care se mai poate baza Klaus Iohannis că poate ajunge șeful NATO? a fost relevat de către jurnaliștii olandezi. Aceștia susțin că doar Turcia, Ungaria și SLovacia nu susțin candidatura lui Mark Rutte, contracandidatul lui IOhannis.

SHARE

Premierul olandez mark Rutte ar avea sprijinul a 28 de țări NATO, mai sunt patru țări care trebuie să se alăture.

În perioada premergătoare celebrării celei de-a 75-a aniversări a NATO, care va avea loc la 4 aprilie, este clar că premierul demisionar Rutte a primit sprijinul a încă câteva țări pentru a deveni noul secretar general al alianței militare, scrie nos.nl

Care sunt singurele 3 state pe care se mai poate baza Klaus Iohannis ca să ajungă șeful NATO?

A fost confirmat astăzi că 28 din cele 32 de state membre NATO susțin candidatura lui Rutte, au declarat surse pentru NOS. Acest lucru înseamnă că mai trebuie să fie convinse încă patru, deoarece o nominalizare necesită sprijinul unanim al tuturor celor 32 de state membre.

Citește și: Iohannis a pierdut sprijinul unei țări estice pentru șefia NATO: „Rutte este pregătit să ia măsuri”

Miniștrii de externe ai țărilor NATO se vor afla în următoarele zile la Bruxelles, unde, în marja summitului și a festivităților, se va vorbi mult despre succesiunea norvegianului Jens Stoltenberg, care se retrage la începutul lunii octombrie.

Citește și: „Decalogul” lui Iohannis, dacă ajunge șeful NATO: „Trebuie să facem alianța mai puternică”

România are propriul candidat. De asemenea, se știe că Turcia și Ungaria nu s-au angajat încă să îl susțină pe Rutte. Slovacia este numită ca fiind a patra țară aflată în dubiu.

Jurnaliștii olandezi spun că "România și-a propus președintele, Klaus Iohannis. Care spune că a sosit în sfârșit momentul ca o țară est-europeană să ofere secretarul general al NATO. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum. Acest lucru face mai dificilă susținerea candidaturii lui Rutte de către țările est-europene. Totuși, marea majoritate a acestor țări ar fi fost de acord până acum”.

Ungaria a declarat public că nu îl susține pe Rutte

Olandezii scriu că președintele Orbán îi poartă pică pentru că a vorbit dur despre legislația lgbt din Ungaria. Probabil că nici Slovacia nu l-a convins încă pe Rutte.

Ultimul obstrucționist ar fi Turcia. Această țară vrea asigurări că următorul secretar general acordă o atenție deosebită luptei împotriva terorismului și dorește mai multe angajamente în acest sens, relatează diplomații. Așadar, Rutte trebuie să convingă încă 3 țări în perioada următoare că este omul potrivit la locul potrivit pentru a începe să conducă alianța militară."

Obstrucționiștii Ungaria și Slovacia ar înceta mai ușor să se mai opună lui Rutte dacă președintele român Iohannis își retrage candidatura, se aude în cercurile NATO. Până când acest lucru se va întâmpla, ar fi jenant pentru unguri și slovaci să renunțe la Iohannis, singurul candidat oficial dintr-o altă țară est-europeană.

Un lider impresionant

Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, a reiterat că Statele Unite îl susțin pe deplin pe Rutte. Ea a declarat presei internaționale că speră că va exista o decizie în următoarele săptămâni, dar că nu este clar când anume. "Mai degrabă mai devreme decât mai târziu", a spus Smith. Ea i-a numit atât pe Rutte, cât și pe Iohannis lideri impresionanți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te