Cancerul ovarian ar putea fi depistat mai rapid cu ajutorul cumpărăturilor pe care le fac femeile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.01.2023 - 15:42
Cancerului ovarian ar putea fi depistat mai rapid cu ajutorul cumpărăturilor pe care le fac femeile - FOTO: Profimedia

Cercetătorii au descoperit că achizițiile de medicamente pentru durere și indigestie au fost mai mari la femeile care au ajuns să fie diagnosticate ulterior cu diferite forme de cancer ovarian.

SHARE

Cercetătorii au descoperit că datele cardurilor de fidelitate privind achizițiile de medicamente fără prescripție medicală ar putea ajuta la depistarea mai devreme a cazurilor de cancer ovarian și ar permite mai multor paciente să se recupereze complet.

Conform unui studiu efectuat pe aproape 300 de femei și condus de cercetătorii de la Imperial College London, achizițiile de medicamente pentru durere și indigestie au fost mai mari la femeile care au fost diagnosticate cu cancer ovarian, de obicei după aproximativ opt luni.

Dr. James Flanagan, autorul principal al studiului, a declarat: "Simptomele de cancer pe care le căutăm sunt foarte comune, dar pentru unele femei acestea ar putea fi primele semne ale ceva mai grav.

Citește și: Oficial NATO: Alianța, pregătită pentru confruntare directă cu Rusia. România, „o linie roșie”

Diagnosticarea precoce a cancerului ovarian este crucială

"Întrucât știm că diagnosticarea precoce a cancerului ovarian este esențială pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire, sperăm că această cercetare poate duce la depistarea mai devreme a simptomelor cancerului ovarian și la îmbunătățirea opțiunilor de tratament ale pacientelor."

Cercetătorii au declarat că studiul, care a fost finanțat de Cancer Research UK și include oameni de știință de la UCL și de la Universitatea din Birmingham, este primul de acest fel pentru cancer.

Citește și: Partidul premierului austriac Karl Nehammer câștigă alegerile regionale, dar pierde majoritatea

Simptomele timpurii ale cancerului ovarian

Simptomele timpurii ale cancerului ovarian includ pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac și balonare, ceea ce îi determină pe unii oameni să cumpere analgezice și ajutoare digestive, cum ar fi antiacidele, de la farmacie, în loc să meargă la medicul de familie, deoarece nu cred că starea lor este gravă.

Această lipsă de semne clare are ca rezultat faptul că multe persoane cu cancer ovarian sunt diagnosticate târziu, adesea când cancerul s-a răspândit deja și când probabilitatea lor de supraviețuire este mult mai mică.

Fiona Murphy, o pacientă cu cancer ovarian care a contribuit la realizarea studiului, a declarat că "a trăit cu Gaviscon timp de 18 luni" înainte de a fi diagnosticată în 2008.

„Mergea peste tot cu mine din cauza refluxului acid sever. Dacă acesta ar fi fost asociat cu cancerul ovarian, aș fi avut un diagnostic mai rapid, mult mai puține operații și opțiuni mai bune de fertilitate", a spus ea.

Cancerul ovarian este al șaselea cel mai frecvent cancer în Marea Britanie, cu aproximativ 7.400 de persoane diagnosticate în fiecare an, iar în fiecare an se înregistrează peste 4.000 de decese cauzate de această boală, potrivit The Guardian.

Ratele de supraviețuire sunt mult mai mari pentru persoanele diagnosticate în stadiul cel mai timpuriu decât în cel mai avansat - 93% față de 13%. Una din cinci persoane cu cancer ovarian este diagnosticată la Urgențe și multe dintre ele nu primesc niciun tratament pentru boala lor, adesea pentru că sunt prea bolnave în momentul în care sunt diagnosticate.

Studiul a utilizat istoricul cumpărăturilor pe șase ani, folosind datele cardurilor de fidelitate de la doi comercianți cu amănuntul din Marea Britanie, pentru 283 de femei, dintre care 153 aveau cancer ovarian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te